Slovenija

Najprej vročina nato pa prihajajo močne nevihte s točo

Uredništvo , 23.06.23 ob 07:14

Po celotni državi so danes možni močnejši nalivi, piši vetra in udari strel.

Najprej vročina nato pa prihajajo močne nevihte s točo

Agencija RS za okolje (Arso) z oranžnim vremenskim opozorilom napoveduje visoke temperature predvsem na jugovzhodu države, kjer bodo dosegle 34 stopinj Celzija. Temperature bodo sicer visoke tudi v osrednji in vzhodni Sloveniji. Proti večeru bo po celotni državi možnost nastanka krajevnih neviht z močnim vetrom in udari strel, so dodali.

Kmalu po poldnevu bodo v Avstriji že začele nastajati pogoste plohe in nevihte. V zgornjem popoldnevu bodo nad osrednjo in severno Slovenijo nastale prve močnejše nevihte, ki se bodo pomikale proti severovzhodni in deloma vzhodni Sloveniji. Ob tem lahko nastanejo krajevna neurja s silovitimi nalivi, močnimi sunki nevihtnega piša in točo, ki bo lahko sprva lokalno tudi precej debela, napovedujejo na Meteoinfo Slovenija.

Najvišje dnevne temperature bodo od 28 do 34 stopinj, za jugovzhod države je Arso izdal tudi opozorilo pred višjimi temperaturami, prebivalce zato poziva, naj se zadržujejo v senci, ob čemer jim odsvetujejo večje fizične napore. Svetuje uživanje lažje hrane in pitje zadostnih količin tekočine. Bivalne prostore naj ljudje zračijo ponoči in zjutraj, na soncu parkirana vozila pa pred začetkom vožnje dobro prezračite, so še zapisali na spletni strani.

Tudi v osrednji in vzhodni Sloveniji zaradi visokih temperatur svetujejo zadrževanje v senci in odsvetujejo fizične napore na prostem. Vročina bo v soboto popustila.

Nevihte grozijo vsej državi

Po celotni državi so danes možni močnejši nalivi, piši vetra in udari strel. Hitro lahko narastejo tudi hudourniški vodotoki, so napovedali na Arsu. Prebivalce pozivajo naj bodo pozorni na bližajoče se nevihtne oblake in naj se med nevihto nikar ne zadržujejo na izpostavljenih mestih. “Počakajte na varnem mestu, nevihta običajno ne traja dolgo,” so opozorili.