Dve regiji sta že prešli v rumeno fazo, sicer se država nahaja v oranžni fazi z izjemo obalno-kraške regije. Zaostrujejo se pogoji za vstop v državo, spet bodo namreč uvedene kontrolne točke. Osebe, ki redno prehajajo državno mejo, morajo ob prehodu meje od 15. marca dalje predložiti negativen test, ki ni starejši od 7 dni.

Včeraj je bilo potrjenih 1.019 novih okužb. Izstopajo občine: Izola 10, Kamnik 13, Šentjur 15, Ajdovščina, Škofja Loka in Nova Gorica 16, Domžale in Radovljica 20, Piran, Celje in Velenje 22, Kranj in Žalec 23, Koper 43, Maribor 62, Ljubljani 135.7-dnevno povprečno število potrjenih primerov v Sloveniji po danes objavljenih podatkih NIJZ znaša 784, kar je precej slabše kot smo poročali. Število covid-19 pacientov v bolnišnicah je tudi danes nekoliko nižje, in sicer znaša 511.

V jugovzhodni regiji in posavski regiji so prešli v rumeno fazo, obalno-kraška regija je v rdeči fazi, vsa država se sicer nahaja v oranžni fazi.

Spet nekoliko strožji pogoji za vstop v državo 

Vlada je na podlagi včerajšnjega sestanka s strokovno komisijo obravnavala pogoje za prehod meja. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je pojasnil, da vlado skrbi vnašanje novih sevov v državo. Vstopni pogoji na mejah so ponovno zaostreni. V ponedeljek na mejah z Italijo, Avstrijo in Madžarsko uvajamo kontrolne točke. 24 ur na dan je prehod možen: – z Italijo: Vrtojba, Fernetiči in Škofije; – z Avstrijo: Karavanke, Ljubelj, Šentilj, Gornja Radgona; – z Madžarsko: Dolga vas in Pince.

Osebe, ki redno prehajajo državno mejo, morajo ob prehodu meje od 15. marca dalje predložiti negativen test, ki ni starejši od 7 dni. Testiranje pa ni obvezno za otroke do 13. leta, ki mejo prehajajo zaradi šolanja.

Hojs je obenem pojasnil tudi, da v primeru, da ob prehodu meje oseba nima negativnega testa, ni bila cepljena ali prebolela covid-19, bo napotena v karanteno, ki jo je po novem možno zaključiti po 5. dnevu z negativnim testom.