Slovenija

Na današnji dan je Štajersko stresel velik potres

Uredništvo , 03.07.23 ob 12:07

Pripravili smo nekaj nasvetov, kako ravnati med in po potresu. Prvo je, da ostanete mirni.

Na današnji dan je Štajersko stresel velik potres

Točno na današnji dan pred 41. leti, torej 3. julija leta 1982, je ob 14.42 minut Savinjsko dolino prizadel velik potres. Na območju Šempetra v Savinjski dolini je bilo poškodovanih okoli 170 zasebnih in okoli 20 družbenih zgradb. Razlog za gmotno škodo je bilo plitvo žarišče, so danes navedli na Arsu. Ker Slovenija leži na potresno nevarnem območju, so potresi pogosti, tudi v zadnjem času, sicer šibkejše, zaznamo po vsej Sloveniji.  Potresa ne morete preprečiti, lahko pa se naj pripravite. Pripravili smo nekaj napotkov, kako ravnati.

Med potresom

– Ostanite mirni! Ne tecite iz stavbe! Ne uporabljajte dvigal ali stopnic in ne skačite skozi okna!
– Oddaljite se od oken in drugih steklenih površin, poiščite zaklon na varnem mestu in si zaščitite glavo.
– Oddaljite se od stavb, reklamnih panojev, semaforjev, svetilk javne razsvetljave, daljnovodov, dreves ipd.
– Če se na strnjeno pozidanem območju ne morete oddaljiti od stavb, poiščite v vratnih odprtinah zaščito pred padajočimi predmeti in si zavarujte glavo.

Po potresu

– Potresu lahko sledijo tudi močnejši popotresni sunki, med njimi ravnajte enako kot ob potresu.
– Po svojih močeh in sposobnostih pomagajte tistim, ki potrebujejo pomoč.
– Preglejte stanje vaše stavbe in poškodbe na njej. Če opazite, da je konstrukcija poškodovana, ne vstopajte v stavbo. Počakajte na oceno usposobljenih strokovnih ekip.
– Če poškodbe konstrukcije stavbe od zunaj niso opazne, v stavbo vstopite previdno. Zaradi črepinj, razbitin in drugega porušenega materiala ter nevarnih predmetov se primerno oblecite in obujte.
– Po potrebi zaprite ventil plinovodne in vodovodne napeljave ter izklopite elektriko.
– Po potresu obstaja velika nevarnost za eksplozijo ali požar, ki ju lahko povzroči že manjša iskra.
– Za razsvetljavo uporabite baterijske svetilke ali svetilne palice. Ne prižigajte vžigalic ali sveč in ne uporabljajte odprtega ognja ter ne kadite.
– Pred ponovno uporabo poskrbite za strokovni pregled dimnika, kurilnih naprav ter vodovodne, kanalizacijske, plinske in električne napeljave.
– Če ostanete ujeti v ruševinah, ostanite mirni. Usta in nos prekrijte s priročnim zaščitnim sredstvom (robcem, krpo, delom oblačila ipd.). V enakomernih presledkih udarjajte s predmetom po kovinski napeljavi ali zidu.