Odprtja se je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je ob tem poudarila pomen vlaganj v razvoj, inovacije in trajnostno prihodnost slovenskega gospodarstva.

Vir: Twitter, Nataša Pirc Musar

Podjetje Mik Celje je danes v Vojniku odprlo center za inovacije Inštitut dr. Petra Novaka.  Kot je danes na slavnostnem dogodku poudarila predsednica republike Nataša Pirc Musar, tovrstni projekti od ustanoviteljev zahtevajo visoko tehnološko znanje, vizionarstvo, odločnost, srčnost in tudi trdo kožo za premagovanje ovir. Slogan “vse se da, če se hoče”, je na tem mestu več kot ustrezen, je prepričana.

Odločnost in predanost lastnika podjetja Mik Celje, Francija Pliberška, sta prispevali k izboljšanju kakovosti bivanja prebivalcev Slovenije ter k odpiranju številnih novih delovnih mest. Takšno celostno razmišljanje predstavlja temelj za rast in razvoj Slovenije ter priložnost za mlade, da svojo prihodnost gradijo doma,” je odločitev za ustanovitev centra pospremila predsednica republike.

“V Sloveniji imamo izjemno uspešna podjetja, ki so vpeta v evropske in globalne ekonomske tokove in ki se močno zavedajo pomena investiranja v razvoj, zaposlene in vse bolj tudi v zeleni trajnostni prehod. Ta podjetja predstavljajo hrbtenico slovenskega gospodarstva in so pomemben zaposlovalec v številnih lokalnih okoljih. Gospodarstvo upravičeno opozarja na potrebo po stabilnem in predvidljivem domačem poslovnem okolju,” je dejala Pirc Musar.

Poudarila je še, da razvojna in tehnološka podjetja, ki so vpeta v evropske in globalne verige, od države pričakujejo zakonodajno podlago, ki jim bo omogočala konkurenčnost na tujih trgih, stabilno in predvidljivo davčno zakonodajo. Ta zakonodaja ne bi smela biti podvržena prepogostim spremembam, hkrati pa mora biti tudi stimulativna za investicije v tehnološki razvoj, zeleni prehod in pri zaposlovanju visoko izobraženega inženirskega kadra, je še opozorila.

Eden večjih na področju kakovosti bivanja v evropskem prostoru

Pliberšek je povedal, da se novi objekt, ki so ga poimenovali po njegovem lani preminulem mentorju Petru Novaku, razteza na površini 6400 kvadratnih metrov. “Skozi 33 let obstoja smo si prizadevali postati vodilni na področju raziskav, razvoja, inovacij ter zagotoviti visoke, kakovostne in sodobne rešitve. Danes s ponosom lahko rečem, da smo dosegli ta cilj. In stremimo k lepšemu bivanju vseh ljudi, ne samo pri nas v Sloveniji, ampak tudi širše,” je dejal.

Predsednik Kluba slovenskih podjetnikov Joc Pečečnik je zatrdil, da je novi razvojni inštitut pionirski center inovacij, raziskav ter premikanja mej na področju kakovosti bivanja. Veseli ga, da bo razvojni center ponudil prostor mladim podjetnikom, startupom in že uveljavljenim strokovnjakom, ki bodo tu lahko razvijali svoje sanje, ideje, inovacije ob podpori starejših mentorjev.

Mikov novi inštitut je eden večjih na področju kakovosti bivanja v evropskem prostoru. V njem so med drugim prostori za mlada in zagonska podjetja. Gre za primer povezovanja gospodarske in akademske sfere, ki prinaša tudi 100 novih delovnih mest mladih visoko izobraženim kadrom.

STA