Po izjemno deževnem maju se danes začne meteorološko poletje. Po poročanju portala Ciklon.si nas čaka otoplitev, a prej bo še nekoliko hladno. “Severni do severovzhodni zračni tok se bo ob koncu tedna postopno obrnil v zahodno do jugozahodno smer. Od Sredozemlja bo pritekal precej vlažen zrak, zato bo od nedelje do torka spet val slabega vremena s pogostimi padavinami krajevnega značaja. Temperature bodo temu primerne in bodo v notranjosti s težavo dosegle 20 stopinj Celzija,” poroča portal.

Od 7. junija dalje se bodo vetrovi spet obrnili v severozahodno smer, zato si lahko pričakujemo toplejše vreme z razmeroma sončnim vremenom.

Še vedno je v igri občutna otoplitev ob koncu naslednjega tedna s poskusim mini afriškega grebena, vendar je verjetnost občutne otoplitve majhna. “Tudi če pride do otoplitve se kaže že nekaj časa vdor hladnejšega zraka s severa Nekateri izračuni so precej ekstremni, glavni gfs ima celo anomalije več kot 10 stopinj hladneje od povprečja, kar pomeni temperature čez dan ob dežju v notranjosti le okoli 10 stopinj.”

Do konča tedna nam grozijo tudi plohe in nevihte

Jutri bo deloma sončno, sredi dneva in popoldne bodo nastale krajevne plohe in nevihte. Najvišje temperature bodo med 22  in 27 stopinj, na Goriškem tudi do 29 stopinj. Tudi v petek bo podobno. Nevihte in krajevne plohe, ki bodo nastajale v popoldanskem času, se bodo zavlekle v noč na soboto. Najvišje temperature bodo med 24 in 29 stopinj Celzija.

Med koncem tedna bodo tako višje temperature kot tudi nevarnost ploh in neviht vztrajala. V soboto bo deloma sončno, nastajale bodo krajevne plohe in nevihte, ki bodo pogostejše popoldne, pihal bo šibak vzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 21 in 26 stopinj, na Goriškem do 28 stopinj Celzija. “V nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte. Najvišje temperature bodo med 18 in 23 stopinj, na Primorskem do 25 stopinj,” piše Cilkon.si.