Končuje se meteorološka zima, za ljubitelje snega in mraza je bila le-ta razočaranje. Pred nami je prvi pomladni mesec marec. Pomlad je zaenkrat od vseh letnih časov najbolj normalna. V zadnjih letih pa so bile temperature celo nekoliko pod povprečjem, so zapisali na Ciklon.si / srednjeročna napoved.

Meteorologi računajo, da bo marec precej padavinski mesec, zlasti na zahodu Slovenije, kar je povezano s pretežno negativnimi anomalijami geopotencialnih višin nad severnim delom Atlantika in močnim grebenom v okoli Grenlandije in nad Severno Evropo. Po temperaturah naj bi bil marec normalen mesec, toplješi, a je viden trend ohlajanja.

Velika nevarnost za pozebo na prehitro prebujanje narave

V naslednjih dneh kakšnega bistvenega izboljšanja vremena ne bo. Nad severozahodno Evropo bo znova nastalo obsežno območje nizkega zračnega pritiska, ki bo ob koncu tedna vplivalo na vreme pri nas s spuščanjem proti zahodnemu delu Sredozemlja. Sprememba bo tako hitra, da jo po pogledu čez okno sploh ne bo občutiti, saj bo jasnega vremena le za vzorec, še največ v soboto. Najbolj deževen dan bo petek, nekaj malega v soboto in nedeljo, glavnina pa v noči na ponedeljek z nastankom sekundarnega ciklona nad Genovskim zalivom, še napovedujejo meteorologi na Ciklon.si / srednjeročna napoved. 

V naslednjem tednu že omenjeni skandinavski anticiklon nad Skandinavijo in pod njim višinska jedra hladnega zraka, ki bodo lahko vplivala na vreme pri nas, vendar je še predaleč za resno napoved. Ob takih situacijah lahko nastajajo snežne plohe tudi po nižinah, zato smo zaenkrat še precej daleč od toplega vremena, so še zapisali na vremenarskem portalu in poudarili, da bodo tedni, ki prihajajo, velika nevarnost za pozebo na tole prehitro prebujanje narave.

Jutri bo deževno

Danes bo sicer pretežno oblačno in sprva po nižinah v notranjosti megleno. Na vzhodu bo suho, drugod bo občasno lahko rosilo ali rahlo deževalo. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 14, na Primorskem do 16 °C.

Jutri bo oblačno. Dež bo od juga zajel vso Slovenijo in se popoldne umikal proti severu. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 9, ob morju 12, najvišje dnevne od 6 do 12, na Primorskem okoli 14 °C.

V soboto in nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem v zahodnih in južnih krajih bo občasno rahlo deževalo, napovedujejo na ARSO.