V Sloveniji je visok delež dojenja v porodnišnicah, saj je v povprečju ob odpustu dojenih več kot 90 odstotkov novorojenčkov, pogostnost dojenja pa se po tem zelo hitro zmanjšuje.

FOTO: Aljaž Sedovšek

Unicef Slovenija v sodelovanju z Nacionalnim odborom za spodbujanje dojenja in ministrstvom za zdravje začenja pobudo Dojenju prijazno mesto, v okviru katere spodbuja slovenska mesta k vključitvi in s tem zagotavljanju podpore doječim materam in družinam na lokalni ravni. Mesta se na razpis lahko prijavijo do 29. januarja.

Dojenje kot način hranjenja predstavlja najboljši začetek življenja, saj ponuja optimalni način hranjenja novorojenčkov in dojenčkov. Materino mleko vsebuje sestavine, ki so popolnoma prilagojene otrokovim potrebam za zdravo rast in razvoj, sposobnost prebave in prispevajo k zaščiti pred boleznimi, so sporočili iz Unicefa Slovenija.

Prednosti materinega mleka in dojenja so pomembne tako za otroka kot tudi za mater in okolje. Z naravnim načinom hranjenja, kot je dojenje, namreč ni potrebe po spodbujanju proizvodnje nadomestkov materinega mleka, agresivnega trženja teh in ustvarjanja dodatne embalaže, kar prispeva k obremenjevanju okolja.

V Sloveniji je visok delež dojenja v porodnišnicah, saj je v povprečju ob odpustu dojenih več kot 90 odstotkov novorojenčkov, pogostnost dojenja pa se po tem zelo hitro zmanjšuje. Cilj pobude je zato povečanje pogostnosti dojenja na celotnem območju mesta kot naravnega, zdravega in običajnega načina zgodnjega hranjenja otrok. S povečanjem pogostnosti dojenja se povečuje raven zdravja pri dojenih otrocih, materah in v celotni družbi, so navedli.

Mesto, ki se pridruži in uresniči pobudo Dojenju prijazno mesto, pokaže svojim prebivalcem, da jim želi boljše zdravje, manj neenakosti, bolj zdravo okolje in tudi splošni dolgotrajni napredek. Skupnosti pošilja sporočilo, da spoštuje njihove želje in ceni prednosti dojenja za zdravje otroka, družine in skupnosti.

K pobudi lahko pristopi vsako mesto, ki si prizadeva v lokalnem okolju zagotavljati čim večjo podporo in zaščito dojenju. Mesto s prijavo izkaže namero, da bo v okviru svojih zmožnosti izpolnjevalo 10 korakov. Prijave na razpis so mogoče le še do 29. januarja.