Portal N1 poroča, da bo stranka SD premierju Golobu za novo pravosodno ministrico predlagala Andrejo Katič. Ta je v času vlade Marjana Šarca že vodila omenjeni resor, trenutno pa je državna sekretarka na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj. Stranka naj bi odločitev sprejela na včerajšnji seji predsedstva SD. 

Kot še neuradno poroča portal, naj bi bila Katičeva naklonjena prevzemu resorja, manj pa naj bi bil nad tem navdušen premier. 

Golob mora sicer do začetka prihodnjega tedna, ko se izteče 10-dnevni rok, državnemu zboru predlagati kandidata za novega pravosodnega ministra, ali pa poslance obvestiti, da bo začasno ministrstvo vodil sam oziroma kdo od ministrov. 

Kdo so še možni nasledniki Dominike Švarc Pipan? 

Predsedstvo Socialnih demokratov je na torkovi seji, ki se je zavlekla v pozne večerne ure, iskalo kandidata za novega pravosodnega ministra. Tako SD kot premier Robert Golob si po naših informacijah želita naslednika Dominike Švarc Pipan doreči do začetka prihodnjega tedna, piše portal N1 in dodaja, katera so možna imena. 

Pojavlja se na primer ime nekdanje ministrice Andreje Katič. Ta je pravosodni resor vodila v času vlade Marjana Šarca, sedaj pa je državna sekretarka na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj. V SD so po informacijah N1 v preteklih dneh omenjali tudi Gregorja Strojina, svetovalca predsednika vrhovnega sodišča in podpredsednika odbora za umetno inteligenco pri Svetu Evrope. Strojin je bil državni sekretar na pravosodnem ministrstvu, ko je tega vodila Katič, ob sestavljanju sedanje vlade pa so ga v SD omenjali kot možnega pravosodnega ministra.

Nekateri kot primernega kandidata za pravosodnega ministra vidijo evropskega poslanca iz vrst SD Milana Brgleza, nekateri pa ministra za javno upravo v tretji vladi Janeza Janše in sedanjega podžupana Ljubljane Boštjana Koritnika. 

V zadnjih dneh je po zapisu N1 zakrožilo tudi ime Matica Zupana. Ta je bil v času vlade Mira Cerarja šef kabineta tedanjega pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, v naslednjem mandatu pa nekaj časa vodja kabineta takratne pravosodne ministrice Katič. Trenutno dela v mednarodni nevladni organizaciji.

Nekateri kot možno naslednico Dominike Švarc Pipan omenjajo tudi sedanjo državno sekretarko v premierjevem kabinetu Mašo Kociper.