Slovenija

Kakšne bodo cene goriva? Izteka se 12-mesečno obdobje regulacije

Uredništvo , 17.06.23 ob 09:07

Izteka se 12-mesečno obdobje regulacije cen pogonskih goriv.

Kakšne bodo cene goriva? Izteka se 12-mesečno obdobje regulacije

Z 21. junijem bo poteklo 12-mesečno obdobje regulacije cen 95-oktanskega bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest, ki jo je vlada sredi junija lani uvedla z uredbo. V enoletnem obdobju so bile cene teh pogonskih goriv zunaj avtocest večinoma med nižjimi v EU, tako da je v ponedeljek najverjetneje pričakovati podaljšanje regulacije.

Maloprodajna cena je tako oblikovana vsakih 14 dni po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Marže trgovcev so pri tem omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina.

Regulacija bo najverjetneje podaljšana

Glede na umestitev Slovenije na cenovnem zemljevidu Evrope in pomen cen goriv v košarici življenjskih potrebščin je pričakovati, da bo vlada s ponedeljkom regulacijo cen pogonskih goriv zunaj avtocestnega omrežja za določeno obdobje podaljšala.

Na avtocestah in hitrih cestah cene določajo trgovci

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci še naprej določajo sami.

Zunaj avtocest in hitrih cest so maloprodajne cene 95-oktanskega bencina in dizla v zadnjem letu dni spet regulirane po metodi, ki je veljala pred dokončno liberalizacijo cen pogonskih goriv po državi 1. oktobra 2020.

Vlada je ob uvedbi regulacije pred letom dni odpravila tudi nekatere okoljske dajatve, ki določajo končno ceno goriv, in višino trošarin znižala na najnižjo dovoljeno raven glede na evropsko zakonodajo. Pozneje je uvedla tudi še nekatere posebne ukrepe za avtoprevoznike in kmete.

Večino enoletnega obdobja regulacije so bile cene obeh najbolj prodajanih pogonskih goriv v Sloveniji med nižjimi v EU. Tako je tudi zdaj, čeprav je vlada vmes že zvišala trošarine in znova uvedla dve od treh dajatev.

Kje so nižje cene goriva kot v Sloveniji?

Regulirana cena 95-oktanskega bencina v Sloveniji je s trenutnih 1,412 evra po podatkih Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) in Evropske komisije trenutno v celinski EU nižja le v Bolgariji, Romuniji in na Hrvaškem. Dizel, kjer je regulirana cena v Sloveniji trenutno pri 1,432 evra, je medtem poleg omenjenih držav cenejši še na Češkem, v Litvi in Latviji ter na Poljskem.

Od slovenskih sosed so cene pogonskih goriv nižje le na Hrvaškem, kjer so regulirane cene 95-oktanskega bencina pri 1,38 evra za liter, povprečne cene dizla pa pri 1,28 evra.