Slovenija

Kako varni so varnostni pasovi za nosečnice?

Uredništvo , 12.02.24 ob 16:10

Kaj trdijo spletni prodajalci in kaj je res?

Kako varni so varnostni pasovi za nosečnice?

“Varnostni pas, ki gre čez trebuh nosečnice, lahko ob močnejši sili in zatezanju pasu poškoduje še nerojenega otroka in posteljico. … naš izdelek preprečuje, da bi se varnostni pas vozila naslanjal na predel trebuha nosečnice. … naš izdelek ne ustvarja pritiska na trebušček in tako znižuje tveganje za izgubo dojenčka.”
To je le nekaj “trditev” spletnih strani za prodajo opreme za nosečnice in otroke, s katerimi skušajo obiskovalce prepričati, da uporaba tritočkovnih varnostnih pasov v avtomobilih za nosečnice in še nerojene otroke ni varna. Da to ne drži, so v Motoreviji oziroma pri AMZS poudarili že večkrat. Denimo izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva iz Bolnišnice Postojna, je za to revijo povedala:

"Varnostni pas je obvezen in ne samo, da je varen za nosečnico in plod, ampak sta z njim oba tudi bolj zaščitena, kot če ne bi bila pripeta.” Zdravnica je še zagotovila, da varnostni pas sam po sebi nikoli ne povzroči poškodb ploda."

So pa vsi ostali pripomočki, ki jih za ta namen prodajajo na spletu, brez učinka in brez potrebe, je pokazala njihova raziskava. Več si lahko preberete tukaj.