“Odpovejmo se druženjem, ta vikend in tudi vse naslednje dni, dokler se epidemiološke razmere ne stabilizirajo. Nikar ne martinujte, niso časi za to,” je še dodal. 

Včeraj je bilo ob opravljenih skoraj enako število testiranj kot dan prej in sicer 6762. Novih okužb je bilo včeraj 1508. Posledično je bil za več kot 2-odstotni točki nižji tudi delež pozitivnih testov kot dan prej, ki je včeraj znašal 26 %.

“Podatki kažejo, da se številke, tudi po spremenjenem načinu testiranja, hitro vračajo v normalna razmerja in se še naprej stabilizirajo. R še vedno vztraja pod 1 in spremenjen način testiranja na gibanje R oziroma na njegovo zniževanje ni vplival. Drugače povedano, 10 na novo okuženih okuži le še 9 drugih,” je ob tem povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Med regijami ima najvišjo incidenco, tako kot smo v začetku tedna napovedali, trenutno Pomurska regija – 1493. Incidenca se v Gorenjski regiji še naprej hitro znižuje in je že padla pod 1400 (1397).

“Nikar ne Martinujte”

Na intenzivni negi je bilo 200 pacientov, enako kot dan prej. Skupaj je bilo iz bolnišnic sicer odpuščenih 79 oseb. Tudi včeraj smo žal imeli tudi smrti. V bolnišnicah je umrlo 30 oseb. Skupaj pa je preminilo 38 oseb.

“V tem trenutku številke jasno kažejo, da se širjenje virusa v populaciji upočasnjuje, razmere v bolnišnicah pa še vedno kažejo časovni zamik od pozitivnih sprememb in ostajajo zelo resne. Ker strokovnjaki pričakujejo, da se bodo bolnišnice polnile še vsaj 14 dni, je v tem trenutku ključno, da vsak izmed nas stori kar je v njegovi moči, da kar se da v veliki meri pomaga našim zdravnikom, medicinskim sestram in vsemu ostalemu osebju v slovenskih bolnišnicah,” je dodal Kacin.

Postelj je v tem trenutku dovolj, a kot so že večkrat ponovili, usposobljenega kadra za skrb za COVID-19 ni na pretek. In ne samo to, zdravniško osebje že vse od izbruha drugega vala dela vsak dan, ves dan in celo noč. “Spoštujmo sprejete ukrepe, odpovejmo se druženjem, ta vikend in tudi vse naslednje dni, dokler se epidemiološke razmere ne stabilizirajo. Nikar ne martinujte, niso časi za to,” je še dodal.