Med predlogi, o katerih razmišlja vlada, je tudi zmanjšanje dovoljenega števila zbiranja iz desetih oseb na šest. 

FOTO: Vlada Republike Slovenije

Na današnji tiskovni konferenci aktualnega stanja glede bolezni COVID19 sta vladni govorec Jelko Kacin in dr. Metoda Dodič Fikfak spregovorila o trenutnih razmerah.

Rekordno število okužb

Kacin je povedal, da so današnje številke najslabše od izbruha pandemije.”Razpšenost potrjenih primerov po celotni državi kaže, da virus kroži med nami. Prvi korak, da bomo preprečili širjenje, je odgovoronost vsakogar izmed nas,” je dejal Kacin. Včerajšnji dan je prinesel dva rekorda – največje število opravljenih testov doslej, 3645, in tudi največ potrjenih primerov, kar 192.

Včerajšnji dan je prinesel dva rekorda – največje število opravljenih testov doslej, 3645, in tudi največ potrjenih primerov, kar 192.

Od začetka izbruha virusa v Sloveniji smo tako našteli 5007 primerov okužb. Največ primerov – slaba četrtina vseh je zabeleženih v Ljubljani, virus pa se še naprej širi tudi med zdravstvenimi delavci in stanovalci Domov za starejše občane.

Ker si po spomladanski izkušnji z zaprtjem države nihče med nami ne želi, da bi se socialno in gospodarsko življenje v Sloveniji ponovno ustavila, Vlada RS vse svoje moči usmerja v to, da vsakodnevno življenje ohrani v čim bolj običajnih okvirih,” še pojasnjuje Kacin. 

Vlada priporoča delo od doma

Kacin je še izpostavil, da delodajalcam priporoča delo od doma, v kolikor je to mogoče. Za vse, ki morajo biti prisostni na delovanih mestih priporoča, da delodajalci ob vstopu organizirajo redno merjenje telesne temperature zaposlenih.

Glede morebitne zaostritve ukrepov zaradi visokih številk je Kacin dejal, da bodo počakali še na jutrišnje podatke. “Če se bo stanje dramatično poslabšalo, bi se o tem lahko posvetovali že za vikend, ampak najprej bomo govorili z vladno posvetovalno skupino.” Popolnega zaprtja oz. “lockdowna” po besedah vladnega govorca ne gre pričakovati. Med predlogi, o katerih razmišljajo, je tudi zmanjšanje dovoljenega števila zbiranja iz desetih oseb na šest.

Delodajalec je dolžan narediti oceno tveganja

Profesorica dr. Metoda Dodič Fikfak je izpostavila, da so delodajalci dolžni narediti oceno tveganja in razmisliti, kako preprečiti vnos in širitev virusa v delovno organizacijo ter kako omogočiti normalen potek dela. “Dolžnost delodajalca ni samo presoja tveganja in zelo natančen opis ukrepov, ampak tudi predvidevanja kaj se bo zgodilo; ne samo v prostorih delovnega procesa, ampak tudi v prostorih, kjer se delavci združujejo,” je še dodala.

Dolžnost delodajalca ni samo presoja tveganja in zelo natančen opis ukrepov, ampak tudi predvidevanja kaj se bo zgodilo; ne samo v prostorih delovnega procesa, ampak tudi v prostorih, kjer se delavci združujejo.

Opozorila je tudi, da marsikatero podjetje poskrbi za varen delovni proces, delavci znotraj njega ukrepe spoštujejo, “pozabljamo pa na kopalnice, vhode, čik pavze in izhode”.