Po sestanku sindikalnih predstavnikov na upravnih enotah z ministrom za finance Klemnom Boštjančičem, ki opravlja funkcijo ministra za javno upravo, na sindikalni strani za zdaj vztrajajo pri sredini stavki. Ker stavka ne bo plačana, se bodo sindikalisti o tem še pogovorili.

Minister Boštjančič je po sestanku v izjavi za javnost ocenil, da je bil sestanek dolg in konstruktiven. Pogovarjali so se o konkretnih zadevah, glede za sredo napovedane stavke pa si želi, da je ne bi bilo, a jo na nek način razume kot klic na pomoč, da se problematika upravnih enot končno po dolgih letih začne reševati.

“Veliko smo se pogovarjali o reševanju večletne nakopičene problematike upravnih enot. Nizke oziroma prenizke plače uslužbencev upravnih enot so samo eden od problemov. Ti so veliko širši, saj gre za problematiko povečevanja števila upravnih nalog in za razbremenitev uslužbencev, da bi bil ta poklic v resnici bolj zaželen,” je dejal minister.

Odkrit pogovor

Poudaril je, da je bil današnji pogovor odkrit, v določenih stvareh so se sodelujoči strinjali. Prepričan je, da je treba “stvari nemudoma reševati”. V tem smislu je vladna stran po njegovih besedah podala določene predloge, tako da minister verjame, da se bodo v kratkem spet srečali za skupno mizo in iskali rešitve.

Sindikalistom je tudi povedal, da so še vedno aktualna centralna pogajanja s sindikati javnega sektorja in v okviru tega bodo reševalni plačne zadeve. “Vlada želi, da pogajanja stečejo čim prej, parcialno ne moremo pristati na reševanje težav, a na upravnih enotah je toliko nakopičenih težav, zato ni nobena ovira, da začnemo redno sestankovati in reševati zadeve, ki niso vezane na samo nagrajevanje,” je še povedal Boštjančič.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je povedal, da stavka ni naperjena proti uporabnikom storitev upravnih enot in ne proti aktualnemu ministru za javno upravo Boštjančiču. “Vendar je to klic, ki ga bomo nadaljevali, saj se za te naše nesrečne upravne enote praktično ni naredilo nič v zadnjih desetih letih,” je poudaril.

Stavka ne bo plačana

Ministru so po njegovih besedah predstavili glavne stavkovne zahteve: zagotovitev ustreznega števila zaposlenih, primernejše plače oz. linearno povišanje za sedem plačnih razredov in razbremenitev uslužbencev v upravnih enotah.

“Naši uslužbenci so preobremenjeni, po enih podatkih od 12.000 do 30.000 nerešenih pravnih postopkov po celi državi, kar je zaskrbljujoče,” je dejal za STA. Kot je dodal, je ministru povedal, da bo zahteval informacijo o točnem številu nerešenih primerov, saj pristojna služba ministrstva za javno upravo tega podatka nima.

Kot je povedal Verk, so jim delodajalci napovedali, da stavka ne bo plačana. O tem se bodo po njegovih besedah sindikalisti pogovorili na srečanju v Domu sindikatov. “A zaenkrat napoved stavke ostaja,” je še dodal.