Slovenska zakonodaja je v delu, ki se nanaša na gojenje konoplje v medicinske in industrijske namene, verjetno pretoga, je v odgovoru na poslansko vprašanje v DZ dejal premier Janez Janša. Kmetijsko ministrstvo že pripravlja spremembe dveh pravilnikov s tega področja, ki bodo potrjene predvidoma spomladi, je povedal.

Janja Sluga (SMC) je od premierja želela odgovor, ali vlada podpira namere njene stranke po celoviti ureditvi tega področja in katere korake lahko od vlade pričakujejo. “Dejstvo je, da je slovenska zakonodaja na področju konoplje ena najbolj zastarelih v Evropi. In v Evropi je to večmilijardni posel,” je poudarila.

Hitre korake naprej na tem področju po njenih besedah delajo vse slovenske sosede, Slovenija pa v zadnjih letih ni sprejela praktično niti enega zakona ali drugega akta, ki bi si prizadeval celovito urediti to področje.

V SMC, kjer so v preteklem mandatu vložili predlog zakona na to temo, trenutno po njenih besedah zaključujejo pripravo nadgrajene različice zakona in zanjo pričakujejo enotno koalicijsko podporo. Ureditev pridelave in rabe konoplje v medicinske in industrijske namene je namreč tudi del koalicijske pogodbe.

Zakonodaja je verjetno pretoga

Janša se je strinjal, da je slovenska zakonodaja v delu, ki se nanaša na gojenje konoplje v medicinske in industrijske namene, “verjetno pretoga”. “Strinjam se, da so nekatere ureditve pretoge in slovenske pridelovalce postavljajo v nekonkurenčen položaj, zato je to treba urediti,” je dejal.

Poudaril je, da kmetijsko ministrstvo skupaj z upravo za varno hrano že pripravlja spremembe dveh pravilnikov s tega področja: pravilnika za pridobitev dovoljenja za gojenje konoplje z uvedbo možnosti pridelave konoplje s sadikami in pridelavo konoplje v rastlinjakih ter pravilnika o vzgoji sadik, ki bo določal pogoje za pridelavo sadik konoplje, primernih za trženje za nadaljnjo pridelavo.

“Sprejem obeh pravilnikov je predviden spomladi naslednje leto,” je pojasnil in dodal, da so vsi akti predmet koalicijskih usklajevanj.

Za celostno zakonodajno ureditev konopljarske dejavnosti si med drugim prizadeva tudi gospodarsko interesno združenje za konopljo Cannagiz. Na vlado in DZ so nedavno naslovili pismo, v katerem med drugim opozarjajo, da je slovenska konopljarska zakonodaja ena najbolj zastarelih v EU, proizvodnja in predelava konoplje pa posledično nekonkurenčna.

Od vlade ne pričakujejo le priprave ustreznih pravnih podlag, temveč tudi podporo razvoju državne infrastrukture, ki jo konopljarstvo potrebuje za konkurenčen nastop na evropskem in svetovnem trgu.