Vlada RS je predstavila ukrepe, ki so jih sprejeli za zajezitev epidemije novega koronavirusa.

Vlada Republike Slovenije, ki je med drugim na sinočnji seji, kot smo poročali, odločila, da so nakupi v trgovinah od ponedeljka med 8. in 10. uro rezervirani izključno za ranljive skupine, potrdili pa so tudi nova določila za obisk trgovin in obveznosti za večstanovanjske stavbe, je danes pripravila še novinarsko konferenco na daljavo o aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom.

Predsednik vlade Janez Janša pa je med drugim dejal, da so sprejeli zakonski paket sprejeli za zajezitev posledic, težak pa je 3 milijarde evrov. »Ukrepi bodo veljali od 31. maja letos z možnostjo podaljšanja. Namen je namreč reševanju življenj, zdravja. Občinam pa bodo stroški zaradi izpada povrnjeni iz proračuna,« je razložil Janša in dodal, da posega na številna področja – v globalu je zajeto vse.

Ni se upoštevalo nasvetov zdravstva

»Žal so optimistična znamenja glede omejitvenih ukrepov preteklega tedna nekoliko zameglila preko zadnjega vikenda. Ni se upoštevalo nasvetov zdravstva. Najtežje šele prihaja, vsi bomo na preizkušnji v naslednjih tednih. Trenutno je v vladi odlok za delno zaostritev omejitve gibanja, a jih moramo dosledno upoštevati,« je povedal Janša.

Pravšnji paket za gospodarstvo in državljane

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa pravi, da želijo z novim paketom ukrepov ohraniti podjetja, vsa delovna mesta in tudi dejavnosti samozaposlenih. Po njegovih besedah je paket pravšnji za gospodarstvo in državljane. »Mislimo na vse, ki jih bo epidemija spravila v težki položaj. Prav zato ukrepe tudi redno dopolnjujemo, vse skladno z razmerami in stanjem na trgu,« je poudaril Počivalšek in dodal: »Ukrepi za pomoč gospodarstvu so dobri in bodo rešili marsikateri problem. Naš cilj je ves čas jasen: ohraniti vsa podjetja in delovna mesta ter tudi samozaposlenim finančno pomagati. Še zdaleč pa to ni vse. Kar je dobro danes, bo morda izziv jutrišnjega dne.«.

Pozabili niso niti na družine, študente in upokojence

Matej Tonin, minister za obrambo, je dejal, da bo paket pomagal vsem Slovencem, tudi obrtnikom in samostojnim podjetnikom. »Paket ukrepov nagrajuje vse tiste delavce, ki so v tej krizi najbolj izpostavljeni. 200 evrov kriznega dodatka bodo prejeli trgovci, nagrajeni bodo pripadniki civilne zaščite, policije in podobni. Tudi za družine z več kot tremi otroki, študente in upokojence so predvidena dodatna sredstva,« je pojasnil Tonin in dodal, da kot minister ne bo dovolil, da se javnost straši s Slovensko vojsko. »Po mojem je to žalostno in neutemeljeno. Lahko zatrdim, da bo Slovenska vojska tudi tokrat služila domovini,” je razložil Tonin.

Hrana je strateška surovina

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je povedala, da je v kriznih razmerah, s katerimi se soočamo, treba nameniti posebno pozornost kmetijsko-živilskemu sektorju, kmetom in ostalim deležnikom. Po njenih besedah je hrana strateška surovina in tovrstna preskrba mora biti nacionalni interes vsake države.

Temeljni cilj ukrepov: Socialna in gospodarska nota

Andrej Šircelj, minister za finance, je med drugim povedal, da je temeljni cilj ukrepov tako socialna kot gospodarska nota. Tistim podjetjem, ki jim je bilo onemogočeno poslovanje zaradi sprejetih ukrepov za zajezitev širjenja epidemije, je bilo, tako Šircelj, dano državno poroštvo bankam. »Višina poroštva znaša 200 milijonov,« je dejal Šircelj.

Tri milijarde evrov, na kolikor je ocenjen finančni učinek zakonskih ukrepov, se nanaša na vse javnofinančne blagajne, je povedal Šircelj, pri čemer bo državni proračun v tem času kril vse dodatne odhodke pokojninski in zdravstveni blagajni, nekaj denarja bo namenil tudi občinam, predvsem za pokrivanje dodatnih odhodkov zaradi spopada z epidemijo novega koronavirusa in bolezni, ki jo povzroča. Med ukrepi s področja finančnega ministrstva za podjetja in fizične osebe je omenil še oprostitev akontacije dohodnine in davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2020 za obdobje od uveljavitve zakona do 31. maja.

V protikriznem zakonu je predvidenih tudi nekaj ukrepov za banke, da bi se te po ministrovih besedah bolj vključile v reševanje težav podjetnikov in prebivalstva.

Država bo tako jamčila za odplačilo kreditnih obveznosti samostojnih podjetnikov, ki opravljajo dejavnost, za katero je bilo z vladnim ali občinskim odlokom določeno, da se ta začasno prepove, v višini 50 odstotkov zneska dvanajstih odloženih obrokov kreditov po zakonu o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev, uveljavljenem danes. V primeru vseh ostalih kreditojemalcev pa višina poroštva dosega 25 odstotkov zneska dvanajstih odloženih mesečnih obrokov kreditov, ki bi zapadli v obdobju, za katerega je bil dogovorjen odlog.

Tudi glavni govorec vlade Jelko Kacin je povedal, da je nedopustno obnašanje ljudi čez vikend, saj ukrepov niso sprejeli za dodatno druženje in športa. »Ampak zgolj za zajezitev virusa,« je poudaril Kacin.

Okuženih več kot 700

V soboto so test na novi koronavirus, spomnimo, opravili pri 997 osebah, od teh je bilo pozitivnih 46. Število okuženih se je tako povečalo na 730. Raste tudi število bolnikov, ki jih zaradi koronavirusne bolezni zdravijo v bolnišnicah. V soboto se je ta številka povečala za 11 na 101. Od teh 23 oseb potrebuje intenzivno nego.