Danes se izteka rok za doplačilo dohodnine za leto 2022 za tiste zavezance, ki so informativne izračune dohodnine prejeli v začetku aprila. Vsi skupaj morajo državi vrniti 29,5 milijona evrov. Ta teden so šli na pošto že tudi informativni izračuni za preostale zavezance. Kdor izračuna še vedno ne bo prejel, pa mora napoved vložiti sam.

Povprečni znesek doplačila znaša 443 evrov

Finančna uprava RS (Furs) je konec marca v prvem svežnju odposlala 961.322 informativnih izračunov dohodnine za lani. Od teh jih je bilo sedem odstotkov z doplačili, 56 odstotkov pa z vračili. Tisti zavezanci, ki so lani med letom plačali preveč akontacije dohodnine, so preplačane zneske prejeli na svoje bančne račune že najpozneje do konca maja, če morajo dohodnino doplačati, pa se jim rok izteka danes. Povprečni znesek doplačila znaša 443 evrov.

Zavezanci lahko odmerjeni davek poravnajo v več obrokih. Najbolj enostavno je to storiti na tri obroke, pri čemer pa ni treba predložiti nobenih dokazil o dohodkih, prihrankih in premoženju zavezanca ter njegovih družinskih članov. Ob tem so na Fursu spomnili, da zavezancem, ki so zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor, zneska ni treba poravnati. Ugovor namreč zadrži izvršitev.

V sredo je finančna uprava v drugem svežnju odpremila na pošto še 587.537 informativnih izračunov. Skupaj jih je tako letos pripravila za 1.548.859 zavezancev. Kdor izračuna še vedno ne bo prejel, mora napoved vložiti sam, in sicer najpozneje do konca julija.

STA