Slovenija

Golob: Slovenija prepoznana kot tvorni subjekt na mednarodnem prizorišču

Uredništvo , 12.06.23 ob 13:13

Tako Robert Golob kot Tanja Fajon in Nataša Pirc Musar so se zahvalili vsem, ki so sodelovali pri projektu kandidature, in poudarili pomen enotnosti v politiki.

Golob: Slovenija prepoznana kot tvorni subjekt na mednarodnem prizorišču

Izvolitev Slovenije v Varnostni svet ZN je uspeh celotne države, je danes na skupni novinarski konferenci s predsednico Natašo Pirc Musar in zunanjo ministrico Tanjo Fajon dejal premier Robert Golob. Prepričljiv rezultat kaže, da je Slovenija končno spet prepoznana kot tvorni subjekt na mednarodnem prizorišču, je poudaril.

Prav priznanje, da nas je podprl cel svet, ker verjame v našo miroljubno, solidarno in tvorno zunanjo politiko, potrjuje, da lahko Slovenija kot majhna članica brez skritih interesov prispeva k temu, da bo svet boljši, je dejal Golob in dodal, da je bila Slovenija prepoznana kot država, ki pomaga probleme reševati, ne pa kot nekdo, ki jih ustvarja.

Tako Golob kot Fajon in Pirc Musar so se zahvalili vsem, ki so sodelovali pri projektu kandidature, in poudarili pomen enotnosti v politiki.

Pomoč slovenski diplomaciji

“Na tem projektu smo pokazali, da se to da in da je tako prav,” je dejala Pirc Musar in poudarila, da je sama pripravljena z vsem znanjem in energijo pomagati slovenski diplomaciji pri opravljanju mandata v VS ZN.

Zunanja ministrica Fajon je napovedala, da bodo na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) poleti ustanovili koordinacijsko ekipo in sestavili načrt delovanja Slovenije kot nestalne članice VS ZN. Kot je dejala, si bo Slovenija prizadevala zagotoviti mir in stabilnost v Evropi ter zagotoviti varnost in dostojanstvo ljudem.

Po njenih besedah Slovenija nima bremen iz preteklosti, zato jo na mednarodnem parketu vidijo kot močnega povezovalca, ki bo znal združevati različne interese. Ob tem je izpostavila tudi, da bo potrebna reforma VS ZN. Z Rusijo bo treba najti način pogovora in sodelovanja, brez dialoga ni možno reševati svetovnih izzivov, je poudarila.

Vez za urejanje razmer na Zahodnem Balkanu

Med temami, ki jih bo Slovenija posebej naslavljala, je Fajon med drugim izpostavila človekove pravice, humanitarno in razvojno pomoč, vodno diplomacijo, boj proti podnebnim spremembam in gradnjo zaupanja. Po njenih besedah bo Slovenija tudi prva vez za urejanje razmer na Zahodnem Balkanu.

Slovenija je bila v Generalni skupščini ZN v New Yorku minuli torek s 153 glasovi podpore v prvem krogu glasovanja izvoljena za nestalno članico VS ZN za obdobje 2024-2025. V boju za sedež iz vzhodnoevropske skupine je premagala Belorusijo, za katero je glasovalo 38 držav.

STA

kvalifikacije
Slovenski košarkarji nadigrali še Izraelce
serija
Fenomen Skrito v raju: Serija osvaja srca gledalcev
smučarski skoki
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Slovenija
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Uredništvo , Danes ob 17:53
skoki
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Šport
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Uredništvo , Danes ob 15:26