Ivan Gale, živžgač, ki je kot vodja splošne službe na Zavodu RS za blagovne rezerve (ZRSBR) javno razkrival domnevne nepravilnosti, ki naj bi se dogajale ob nabavi zaščitne opreme v času epidemije covida-19, je vložil odškodninsko tožbo zoper Požarja in njegovega medija. Kot je včeraj zvečer pojasnil na družbenemu omrežju Facebook, je to storil zaradi vseh žalitev, diskreditacij, norčevanj, podtikanj in izmišljenih zgodb okrog njega.

Zahteva 25 tisoč evrov odškodnine

Zaradi dolgotrajne kampanje blatenja v številnih prispevkih in tvitih sem od Požarja zahteval plačilo 25.000 evrov odškodnine. Pred vložitvijo tožbe sem tudi večkrat interveniral z zahtevami za objavo popravkov na njegove prispevke. Žal posamezniku, ki si ga nek novinar izbere za žrtev in si ga privošči z lažnimi novicami in konstrukti, na koncu praktično ne preostane drugega kot sodna pot,” je zapisal Gale.

Kot je navajal Večer, Gale od Požarja in Lanaka Media zahteva umik spornih člankov, ki jih je Požar o Galetu objavil na Požareportu od 26. aprila 2020 do 25. januarja 2021 in njegovih čivkov na Twiterju ter odškodnino v višini 25 tisoč evrov zaradi povzročenih duševnih bolečin. Bojan Požar pa je povedal, da je za vse, kar je zapisal v spornih člankih, verjel, da je resnično, saj da so mu to povedali različni ljudje, ki so tudi pripravljeni pričati na sodišču. 

Kot še je pojasnil, je nedolgo nazaj predlagal mirno rešitev spora s sklenitvijo poravnave, se pravi, da je bil pripravljen sprejeti njegovo javno opravičilo in povračilo dosedanjih stroškov sodnega postopka, vendar se nasprotna stran s tem ni strinjala.

“Včeraj sem mu med zaslišanjem povedal, da sem še kako med živimi”

Požar je mnenja, da nimam prav nobenih možnosti za uspeh. Jaz menim drugače. Zdaj bom šel po redni poti do konca,” je dejal in dodal, da gre za njegovo edino tožbo proti novinarju in da ne gre za ustrahovanje novinarjev. “Včeraj pred obravnavo se spet ni mogel zadržat in je na X-u razčiščeval dilemo, če sem sploh še živ. Včeraj sem mu med zaslišanjem povedal, da sem še kako med živimi. Čeprav si morda on želi, da ne bi bil. Vsekakor pa poskus medijskega umora ne bo ostal nekaznovan. Sem prepričan.”

Požar je sicer na družbenem omrežju X objavil, da obstaja utemeljen sum, da Gale s svojo prisotnostjo na sodnih obravnavah zlorablja ali krši delovno-pravne predpise, saj bi moral v službi koristiti dopust. “Če dopusta ni vzel, ampak je šel ven “službeno” in to potem “pokril” s tem sodnim potrdilom, je po mnenju pravnikov evidentno kršil/zlorabil veljavne delovno-pravne predpise,” je zapisal Bojan Požar.

Gale utemeljuje, da se čas odsotnosti ni štel v njegov delovni čas, saj je šlo za privaten opravek. Trdi, da je to tudi preverljivo, ter da bi moral vsak povprečno skrben novinar pred objavo preveriti dejstva, vendar ta del novinarske etike pri Požaru pogosto izostane: “Požarju zato priporočam v branje novinarski kodeks, pa tudi medijsko zakonodajo,” je ostro zapisal.

Hkrati je novinarju svetoval, da pred bodočimi javnimi napadi nanj najprej preveri dejstva pri njemu, “da si ne bo vedno znova delal sramote. A očitno mu en sodni postopek z mano še ni dovolj….” je zaključil zapis.