Slovenija

FOTO: V okolici Maribora padala tudi več centimetrska toča

Uredništvo , 23.06.23 ob 18:38

Ponekod po državi zaradi močnih nalivov zalite kleti.

FOTO: V okolici Maribora padala tudi več centimetrska toča

Napovedi meteorologov so se uresničile, ponekod po državi so se razvile nevihte, tudi s točo. O zalitih kleteh poročajo s Koroške, trenutno so večji nalivi ponekod v notranjosti države in na Štajerskem. Močan dež in toča sta na nekaterih cestah ovirala tudi promet. Ponoči se bo ozračje po napovedih umirilo, padavine bodo povsod ponehale.

Po poročanju centra za obveščanje so gasilci posredovali v Otiškem vrhu v občini Dravograd in na Prevaljah, kjer je poplavljalo kleti. Ravenski poklicni gasilci so izčrpali vodo iz jaška industrijskega objekta, narasli potok pa ogroža stanovanjsko hišo v Tolstem vrhu. Na območju od Tolstega vrha proti Zelenbregu so poleg gasilcev na terenu tudi delavci ravenskega komunalnega podjetja.

Trboveljski gasilci posredujejo v Gabrskem, kjer je toča poškodovala streho stanovanjske hiše. Toča, tudi debelejša, je padala še na več drugih območjih po državi, med drugim v okolici Ljubljane in Maribora.

Že popoldne se je večja nevihta razvila jugovzhodno od Ljubljane, od koder se je pomikala proti Trbovljam. Dež s točo v velikosti lešnika je med drugim pospremil tudi voznike na dolenjski avtocesti med Ljubljano in Grosupljem.

Ob tem prometno-informacijski center za državne ceste poziva voznike, naj vozijo previdno in s primerno varnostno razdaljo. Če ne gre drugače, naj ročno prižgejo luči, da bodo vidni, in naj med nevihtami nikoli vozil ne ustavljajo pod nadvozi ali v predorih.

Ponoči se bodo padavine umirile

Medtem je ob prehajanju hladne fronte vročina vsaj v severni polovici države že nekoliko popustila, je pa sicer Arso pred tem za danes izdal opozorilo o veliki toplotni obremenitvi predvsem na jugovzhodu države.

Arso še opozarja, da so zvečer ob nevihtah ponekod še možna krajevna neurja, ponoči pa se bo ozračje po napovedih umirilo, padavine bodo povsod ponehale. V soboto bo povečini sončno, a brez vročine.