Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Irena Šinko, se je danes udeležila slovesne podelitve priznanj »Pivo odlične kakovosti 2023«. Dogodek, ki ga je organizirala GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij v sodelovanju z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, je že tretje leto zapored ponudil priložnost za senzorično ocenjevanje piva.

Senzorično ocenjevanje piva je namenjeno vsem podjetjem, ki proizvajajo in tržijo pivo na slovenskem trgu. Njegov glavni cilj je povezovanje in nadgrajevanje znanja na področju senzorike piva, obenem pa tudi nagrada in promocija vrhunskih piv.

Na dogodku so podelili tudi plakete, katerih dobitniki lahko svoje izdelke označujejo s prestižnim znakom »Pivo odlične kakovosti«. Na letošnji razpis je prispelo 36 izdelkov, od katerih jih je 18 prejelo zlata priznanja. Med nagrajenimi podjetji so bili Frizi beer, Pivovarna Zajc, Pivovarna Haler, Pivovarna Laško Union, Savinjska pivovarna Clef, Pivovarna Mahnič in Time Brewery proizvodnja piva.

Ministrica Irena Šinko je v svojem nagovoru izpostavila tesno povezanost pivovarstva in hmeljarstva v Sloveniji. Poudarila je, da je hmeljarstvo ena od najprepoznavnejših pokrajinskih značilnosti in dejavnosti v Spodnji Savinjski dolini. Poleg tega pivovarstvo vpliva na več sektorjev, kot so kmetijstvo, gostinstvo in trgovina, kar prinaša nove delovne priložnosti in razvoj na različnih področjih. Ministrica je nadalje izpostavila, da na ministrstvu poudarjajo pomen uvajanja kratkih dobavnih verig, ki ima tudi pozitiven vpliv na okolje, saj zmanjšuje količino prometa in s tem onesnaženje okolja. Poudarila je tudi pomembnost krepitev sodelovanja med kmetovalci, živilskopredelovalno industrijo, gostinskim sektorjem in trgovci ter povezovanja v trdne verige, kar je ključno za zagotavljanje regionalne, lokalne in trajnostno pridelane slovenske hrane.

Slovesna podelitev je tako potrdila vrhunsko kakovost slovenskih piv in poudarila pomen povezovanja ter spodbujanja razvoja na področju pivovarstva v Sloveniji. Z odličnimi rezultati senzoričnega ocenjevanja se krepi ugled slovenskega pivovarstva tako doma kot tudi v mednarodnem okolju.