Otroci iz Goriške in Ljubljanske ulice v Mariboru si že dlje želijo nova igrala, stara so namreč odslužena in nevarna. Ker niso naleteli na posluh, so v akcijo zbiranja sredstev skočili kar sami.

Otroci iz Maribora, natančneje iz Goriške 17, 19 in 23 ter Ljubljanske ulice 94 so že večkrat povedali, da si zelo želijo igrala. Bloki so bili zgrajeni v sedemdesetih letih. Razen košnje trave in obrezovanja okrasnega grmičevja se z okolico nihče ni preveč ukvarjal, zato so tudi igrala še v prvotnem stanju. So dotrajana in neuporabna, bloki pa imajo različne upravnike, zato je skupni del ostal zanemarjen kljub trudu staršev, da bi našli rešitev.

“Pobudo je dala deklica iz ulice in ostali otroci so bili takoj za. Včeraj so zbrali že dvesto evrov, danes pa v le uri in pol še  šestdeset,” je povedala Sebiha Vazovec, mama devetletne deklice Lane. “Včeraj smo zbrali dvesto evrov, nekaj so nam dali drugi ljudje, nekaj so prispevali naši starši. Ljudje so res zelo prijazni in nam dajejo veliko denarja,” je povedala ena izmed mladih pobudnic akcije.

Včeraj smo zbrali dvesto evrov, nekaj so nam dali drugi ljudje, nekaj so prispevali naši starši. Ljudje so res zelo prijazni in nam dajejo veliko denarja

“Upravnike pozivamo, da naše otroke podprejo v odlični ideji, pa tudi starši smo pripravljeni dati nekaj zraven in poprijeti za delo. Upamo, da nam čim prej uspe,” je povedala Vrazovčeva.

Otroci, nekaj čez dvajset jih je, so stari med šest in dvanajst let. Kljub starostni razliki imajo skupno željo: igrišče s plezali, gugalnicami, morda tudi nogometnimi goli.

Sprehajajo pse in čuvajo otroke

Otroci so v zbiranje prispevkov vložili veliko truda. Stanovalcem so v zameni za prispevek sprehajali pse, popazili na mlajše otroke ter pripravili tržnico igrač. Na idejo opozarjajo tudi s simpatičnimi plakati, kjer jasno navajajo svoja pričakovanja.
“Nova igrala rabimo, ker so stara nevarna, na njih je bilo že veliko poškodb!” je povedala ena starejših deklic na dvorišču. Danes so prejeli tudi donacijo enega izmed invalidskih društev, ki je prispevalo opice za prodajo na tržnici igrač.

“Starši se med sabo pogovarjamo, ukrepali pa nismo. Oni so se pa samoiniciativno zbrali in organizirali. Zdaj vidimo, da bi tudi mi morali biti tisti, ki premaknemo stvari. Pokazali so nam, kaj je mogoče,” ponosno pove Vazovčeva.

Starši se med sabo pogovarjamo, ukrepali pa nismo. Oni so se pa samoiniciativno zbrali in organizirali. Zdaj vidimo, da bi tudi mi morali biti tisti, ki premaknemo stvari. Pokazali so nam, kaj je mogoče.

Koliko denarja bodo potrebovali, otroci ne vedo, v en glas pa povedo, da so igrala draga in bo verjetno potrebno veliko denarja. Upajo, da jim bodo na pomoč prišli tudi odgovorni v mestu.

“Tukaj se res ne morem voziti, zadnjič je čisto malo manjkalo, da ni prišlo do nesreče,” je povedal razigran deček. “Jaz sem bila na operaciji, ker sem padla z gugalnice,” je povedala  deklica.

Če torej potrebujete varstvo majhnih otrok, imate kužka, ki ga je potrebno sprehoditi, ali pa preprosto radi priskočite na pomoč mladim, vas otroci z dvorišča na Goriški in Ljubljanski vabijo, da se oglasite pri njih.

“Če bo treba, bomo sami postavili igrala. Samo kupiti jih moramo, potem nam bodo pomagali vsi naši starši”, so se soglasno strinjali otroci.

Če bo treba, bomo sami postavili igrala. Samo kupiti jih moramo, potem nam bodo pomagali vsi naši starši.

Odločeni so, da bodo z akcijo nadaljevali tako dolgo, da se nabere dovolj denarja. Do takrat jih najdete na skupnem mariborskem dvorišču od treh do sedmih.