V letu 2022 bo kot 25. Vinska kraljica Slovenije predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini Ana Protner. Kot bodočo Vinsko kraljico Slovenije jo je v novembru 2021 izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke. Novo kraljico, ki prihaja na slovenski vinski prestol iz Vinorodne dežele Podravje, Mariborskega vinorodnega okoliša, sta danes (v petek, 11. marca) okronala minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek ter predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec. Slovesnosti v hotelu Radin v Radencih so se udeležili številni pokrovitelji institucije Vinska kraljica Slovenije in drugi visoki gosti.

Od prestola se je poslovila Ana Pavlin

Na kronanju je prisotne najprej pozdravil in nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, ki je nosilec institucije Vinska kraljica Slovenije. Slavnostni govornik je bil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek, ki je v nagovoru poudaril, da so kmetje tisti, ki skupaj s prehransko industrijo zagotavljajo prehransko varnost tudi v tem trenutku. “Ponavljam, da imamo hrane dovolj, žit do prihodnje žetve dovolj, tudi krmil, pri mleku in mesu pa smo tako dovolj samooskrbni. In dokler verige kolikor toliko normalno delujejo, ne bomo lačni.”  Za vinske kraljice pa dodal, da pomembno predstavljajo ne le kulturo pitja, ampak tudi Slovenijo.

Ponavljam, da imamo hrane dovolj, žit do prihodnje žetve dovolj, tudi krmil, pri mleku in mesu pa smo tako dovolj samooskrbni.

Z nagovorom se je od prestola poslovila Ana Pavlin, 24. Vinska kraljica Slovenije, ki je v letih 2020 in 2021 sodelovala na več deset dogodkih, posvečenih širjenju vinske kulture in prepoznavnosti slovenskih pridelovalcev vin.

Ana Protner je v delo z vinom vpeta že od malih nog

Nova Vinska kraljica Slovenije prihaja iz Malečnika pri Mariboru. Njihova domača vinska klet pod imenom Hiša Joannes Protner obdeluje 13 ha vinogradov, od tega polovico ekološko. Ana Protner je v delo z vinom vpeta že od malih nog. Nadaljuje ga kot študentka. V letu 2020 je diplomirala na Turistici Portorož in se trenutno izobražuje na magistrskem študijskem programu, smer marketing – management na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru. V letih 2018 – 2020 je bila tudi Mariborska vinska kraljica.

Ana Protner se je rodila 7. 3. 1998 v Mariboru. V letu 2020 je zaključila študij na Turistici Portorož z uspešnim zagovorom diplomskega dela. Pred tem je diplomirala tudi na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru. Trenutno je študentka magistrskega študijskega programa, smer marketing – management Ekonomsko-poslovne fakultete Univerze v Mariboru.
Ana Protner prihaja na prestol Vinske kraljice Slovenije iz Malečnika, okolica Maribora. Doma imajo vinsko klet pod imenom Hiša Joannes Protner. Obdelujejo 13 ha vinogradov, od tega polovico ekološko. V delo z vinom je vpeta že od malih nog. Opravlja ga doma in v tujini, v naravi, na promocijskih sejmih, vodi degustacije, … Vsa povezava vinskega posla ji je zelo blizu. Prek študentskih del je pridobivala izkušnje tudi pri cateringu, hotelskih delih in v prodaji. Sodelovala je pri sejemskih predstavitvah Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, Združenja družinskih vinarjev in vinogradnikov RS.
Vse njeno delo je od nekdaj povezano z ljudmi. V letih 2018 – 2020 je bila tudi Mariborska vinska kraljica. V tej vlogi je bila dvakrat v LR Kitajski, kjer je predstavljala Maribor in celotno Slovenijo. Gostovala je tudi v Ameriki, kjer je predstavljala vinsko hišo Joannes Protner na velikem dogodku skupaj z gostilno Rajh in Luko Dončičem.
Veliko je potovala z očetom v namene dela, že od malih nog. Vse njeno življenje je povezano z vinom in kulinariko. Tekoče govori nemški in angleški jezik. V domači vinski hiši vodi promocijo, opravljen pa ima tudi tečaj WSET2 (Wein Spirits Education).

Ana Protner na naše vprašanje, zakaj se je prijavila na razpis Pomurskega sejma za slovensko vinsko kraljico, odgovori: “Vino in turizem sta zelo povezana. Gre za promocijo celotne Slovenije, ne samo kraja. Bila sem mariborska vinska kraljica, s tem imenovanjem pa sem dosegla lep napredek v smislu, da predstavljam celotno državo in zastopam vse vinogradnike. Največ pozornosti bom namenjala promociji vseh slovenskih vin, saj je Slovenija po kvaliteti vin zelo visoko. Za skupno promocijo na trgu pa je potrebno še kar nekaj narediti.”

Vino 25. Vinske kraljice Slovenije je vrhunsko belo vino z zaščitenim geografskim poreklom: renski rizling, suho, letnik 2019, vinorodni okoliš Štajerska Slovenija, lastna trgatev in polnitev Vino Piramida Maribor z.o.o. hiša vin Joannes Protner.

Največ pozornosti bom namenjala promociji vseh slovenskih vin, saj je Slovenija po kvaliteti vin zelo visoko. Za skupno promocijo na trgu pa je potrebno še kar nekaj narediti.

Eden izmed prvih dogodkov, na katerem bo nova Vinska kraljica Slovenije sodelovala, bo rez Stare trte na mariborskem Lentu 19. marca.

Prejela je številne čestitke

Po svečanem nagovoru in prisegi je na kronanju Ani Protner, Vinski kraljici Slovenije 2022, najprej čestital pokrovitelj avtomobila Dušan Rajh. Avto Rajh – Ford, Ljutomer, Murska sobota ji je za čas enoletnega mandata predal ključe kraljevske kočije, avtomobila Ford Ecosport Active 1.0, 125 KM. Sledil je nagovor pokrovitelja kraljičinega vina Boštjana Protnerja, hiša vin Joannes iz Malečnika.

Ani Protner sta čestitala in zbrane nagovorila tudi Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, in Vesna Maučec, direktorica hotelov Zdravilišče Radenci, Sava Turizem d.d. V imenu dosedanjih Vinskih kraljic Slovenije ji je čestitala 22. Vinska kraljica Slovenije Katarina Pungračič, prav tako sekretar Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije Alojz Cedula, pri čemer so jo sommelierji sprejeli tudi med svoje častne člane.

Za glasbeni program slovenskih zimzelenih napevov je poskrbela zasedba Falajček. Prireditev je povezoval Stane Kocutar, novinar, ki je tudi mestni viničar Maribora in skrbnik najstarejše trte na svetu.