Danes je Gorska reševalna služba Kranj malo čez 7.00 zjutraj prejela poziv na reševanje dveh obnemoglih planincev v snežnem metežu na Storžiču na višini skoraj 1800 m; zaradi oblakov reševanje s helikopterjem ni bilo mogoče.

''Z našima terenskima voziloma smo se uspeli pripeljati po vlakah skoraj do višine 1200 m, nato pa smo nadaljevali peš. S seboj smo morali vzeti kar nekaj opreme, saj je bil eden izmed njiju preveč podhlajen za sestop,'' so začeli zapis na družbenem omrežju Facebook.

Oba neprimerno oblečena in brez tehnične opreme

Ob 10.10 so pohodnika dosegli in takoj pričeli z ogrevanjem obeh. Ker je bil teren v strmem snegu, so huje podhlajenega v štafetnem spustu z nosili transportirali do Planinskega doma na Kališču - tam so mu dokončno slekli vsa mokra oblačila, ga prekrili z grelno blazino in ovili v Hiblerjev toplotni ovoj, postajni zdravnik pa mu je nastavil infuzijo fiziološke raztopine, ki so jo ogreli v kuhinji koče.

K sreči je huje podhlajeni postopoma prišel k sebi in se po zaužiti topli juhi segrel do te mere, da so z njim v močnem deževju lahko sestopili do avtomobila. Drugi planinec po kratkotrajnem segrevanju in suhih oblačilih nadaljnje oskrbe ni potreboval, sestopil je v spremstvu gorske reševalne službe do koče in nato v dolino.

''Oba pohodnika sta bila neprimerno oblečena in brez tehnične opreme, pri njiju smo pogrešali tudi nahrbtnik, rokavice, hrano, pijačo ... Zaradi zelo slabega vremena sta bila blizu veliko hujšega razpleta scenarija, tako pa sta jo z veliko sreče odnesla brez posledic,'' so še zapisali in opozorili, da je pomembno spremljanje vremenske napovedi, saj v gorah vladajo zelo spremenljive in resne razmere.