Opozoril je tudi, da podatki o številu okuženih z novim koronavirusom, ki jih spremljamo danes, ne odražajo zgolj stanja izpred 14 dni.

Predstojnik centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel je danes opozoril na poslabšanje epidemiološkega stanja v državi ter pozval k upoštevanju pogoja PCT in cepljenju. Strokovno smiselno je tudi spoštovanje osnovnih ukrepov, kot je izogibanje druženjem, uporaba maske in izolacija ter testiranje ob prvih znakih bolezni.

Še vedno so tako ključni tudi vsi drugi ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Po mnenju Fafangla je nujno brezplačno in dostopno testiranje, saj samo s cepljenjem ne gre. Sicer ni seznanjen, kaj se bo zgodilo s 1. novembrom oz. kaj bo pisalo v odloku. “Lahko pa povem, kaj je strokovno smiselno. To je spoštovanje osnovnih ukrepov, izogibanje druženjem, uporaba maske, to, da se ob prvih znakih bolezni izoliraš, se greš testirat in obvestiš svoje stike.”

PCT je orodje, ki ga krvavo potrebujemo

Ob tem se je odzval tudi na nedavne primere ponarejevanja covidnih potrdil. Kot je poudaril, do takšnih zlorab sistema prihaja, če prebivalci ne razumejo, zakaj je pogoj PCT smiseln. Pogoj PCT je po njegovih besedah orodje, ki ga “krvavo potrebujemo“.

Opozoril je tudi, da podatki o številu okuženih z novim koronavirusom, ki jih spremljamo danes, ne odražajo zgolj stanja izpred 14 dni. “Najkrajša inkubacijska doba covida-19 je dva dni. Če bomo že danes ravnali drugače, bomo že že čez dva dni videli prve rezultate,” je poudaril.