DZ je ocenil, da predlog pokojninske novele SDS ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Tako je menilo 45 poslancev, nasprotno pa 29.

Fotografija je simbolična.

DZ je ocenil, da predlog pokojninske novele SDS ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Tako je menilo 45 poslancev, nasprotno pa 29. Predlog bi zavarovancem z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev in s soglasjem delodajalca omogočil prejemanje 100-odstotne starostne pokojnine in hkrati opravljanje dela v delovnem razmerju za polni delovni čas.

V SDS menijo, da bi bila uvedba t. i. dvojnega statusa pravična, saj so zavarovanci vsa leta za svojo pokojnino plačevali zakonsko določene prispevke v pokojninsko blagajno. Po njihovi oceni ni razloga, da bi bili upokojenci ob nadaljevanju dela v prvih treh letih po upokojitvi še naprej prikrajšani za 60 odstotkov pokojnine, v naslednjih letih pa celo za 80 odstotkov. Po zdajšnji ureditvi namreč ob nadaljevanju dela tudi po upokojitvi dobijo v prvih treh letih 40 odstotkov pokojnine, v nadaljnjih letih pa 20 odstotkov.

Če bi delodajalec ocenil, da lahko posameznik tudi po upokojitvi še naprej pomembno prispeva k rezultatom gospodarske družbe ali institucije, mu bo najbrž ponudil novo pogodbo o zaposlitvi, saj je še posebej za gospodarske družbe velik problem iskanje ustrezno izobraženega in usposobljenega kadra za opravljanje del, še posebej zahtevnejših, so danes v DZ poudarili v SDS.

Prepletanje ukrepov vnaša nepotrebno zmedo

Vendar se vlada ne strinja z njimi. Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Igor Feketija je dejal, da po veljavni zakonodaji pokojnina pomeni prejemek, ki upokojencu nadomešča dohodek, ki ga je prejemal v aktivni dobi. Namen tega dohodka je zagotavljanje varne starosti takrat, ko posameznik zapusti trg dela.

Vlada po njegovem pojasnilu ne podpira predloga, da bi posameznik hkrati s plačo dobival prejemke, ki jih sistem socialne varnosti predvideva za starost. Tako prepletanje različnih ukrepov lahko vnaša samo nepotrebno zmedo in neutemeljeno spreminja namen tega obveznega zavarovanja, je opomnil.

Opozoril pa je, da je vprašanje o prejemanju delne pokojnine predmet pogajanj in razmisleka pri oblikovanju nove pokojninske zakonodaje.

STA