Nedavna objava Lajke, društva za zaščito in pomoč živalim v stiski na socialnem omrežju, pod katero so zapisali, da dokler bodo živali obravnavane kot stvari, bodo lahko predmet izvršb, je pritegnila veliko pozornosti, predvsem zaščitnikov živali.

Kot »predmet« oziroma »premičnina«

Gre za mačko Saro, pasme serval, ki je predmet dražbe postala zaradi nekaj več kot 400 evrov dolga. Kot upnik je v dokumentu omenjena klinika za male živali Moj vet, mačka pa je obravnavana kot »predmet« oziroma »premičnina«.

Zanima jih etičnost veterinarja

Še posebej, so poudarili, ker so na spletni strani ljubljanskega okrajnega sodišča naleteli na objavo dražbe servala. »Ne bomo spraševali, zakaj bi kdo imel to žival za ‘hišnega ljubljenčka’, ampak se je za vprašati, kako je mogoče, da se za vrednost dolga 400 evrov terja življenje živali ter kdo nadzira kupce tega ‘predmet’ na dražbi in kako bodo lahko zagotovili primerne pogoje za bivanje tega ‘predmeta’,« so med drugim zapisali. Nadalje jih je tudi zanimala etičnost veterinarja, ki je pripravljen za omenjeni znesek zahtevati dražbo te živali.

Mački je ima Sara

In kot je razvidno iz objavljenega dražbenega razglasa, ki ga vodi izvršiteljica Irena Erjavec iz Ljubljane, bo ta razglašen 2. decembra, ob 9. uri v Ljubljani. Na dražbi pa bodo dražili mačko ženskega spola z imenom Sara, ki je pasme serval. Ima kratko tigrasto dlako. Ocenjena vrednost je 3.700 evrov, medtem ko izklicna cena znaša 1.400 evrov. Ogled bo možen 15 minut pred pričetkom dražbe, od kupca pa pričakujejo kupnino.