Slovenija

DNEVNA: Ob Dravski kolesarski poti nova počivališča, vlečnica in aplikacija Drava bike

Rebeka Krevs, 26.06.23 ob 04:00

Dravska kolesarska pot je ena najbolj priljubljenih kolesarskih poti v Evropi. Poteka vzdolž reke Drave, ki se razprostira skozi Italijo, Avstrijo, Slovenijo in Hrvaško. Slovenski del Dravske kolesarske poti poteka večinoma po manj prometnih lokalnih cestah in v manjši meri po urejenih kolesarskih poteh in stezah.

DNEVNA: Ob Dravski kolesarski poti nova počivališča, vlečnica in aplikacija Drava bike

V Sloveniji je urejena že približno polovica trase od skupno 150 kilometrov. Je pa Dravska kolesarska pot v celoti označena, tako da jo kolesarji lahko uporabljajo vse od Dravograda do Središča ob Dravi. Kot nam pove vodja sektorja za turizem RRA Podravje – Maribor Karmen Razlag bo v letošnjem letu na novo urejen odsek med Radljami ob Dravi in Breznom v skupni dolžini šest kilometrov in v Mariboru pod Europarkom v skupni dolžini enega kilometra.

”Na novo urejena pa je tudi servisna pot ob Ptujskem jezeru med ptujskim parkom in Ranco na Ptuju v dolžini enega kilometra. Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI) je v preteklih letih pripravila projektno dokumentacijo za manjkajoče odseke Dravske kolesarske poti, ki se bodo lahko realizirali tudi z evropskimi sredstvi v novi finančni perspektivi,” še doda. Dravska kolesarska pot pa naj bi bila, kot ločena kolesarska pot, dokončana predvidoma do leta 2025.

Nova počivališča lahko v letošnjem letu pričakujejo v Radljah ob Dravi in občini Podvelka

Ob Dravski kolesarski poti je trenutno več kot 30 počivališč, večina (20) po enotnem izgledu Drava Bike. Okrog 15 počivališč je bilo postavljenih v sklopu projekta LAS sodelovanja ”Naša Drava”. Ob počivališčih, ki so postavljena v vsaki občini ob reki Dravi, je vsaj ena informacijska tabla, nekatera počivališča imajo tudi pitnik ter ležalnike za počitek. ”Nova počivališča pričakujemo ob novo zgrajenem odseku v občinah Radlje ob Dravi in Podvelka,” o načrtih za izgradnjo novih počivališč pove Karmen Razlag.

Počivališča za kolesarje.

Ob poti sta nameščena tudi dva števca; v Dravogradu, kateri našteje med 10.000 in 20.000 kolesarjev letno ter v Limbušu pri Mariboru, ki je lani naštel že več kot 50.000 kolesarjev.

Po poti vas vodi nova aplikacija Drava Bike

Vso ponudbo ob reki Dravi in možnost odkrivanja njenih lepot ponuja nova mobilna aplikacija Drava Bike, ki je plod sodelovanja deležnikov ob reki Dravi v sklopu LAS projekta ”Naša Drava”.

Drava bike aplikacija. FOTO: Dravabike.si

Ključne prednosti aplikacije Drava Bike so meniji in prikaz optimizirani za prikaz na mobilnih napravah, pozicioniranje na trenutno lokacijo in prikaz celotne ponudbe v neposredni bližini ter možnost vodenja do izbranega ponudnika, znamenitosti oziroma izbrane lokacije.

V načrtih še izgradnja vlečnice in nove interpretacijske točke

V načrtu je ureditev vlečnice čez reko Dravo med Duplekom in Staršami, s čimer bo Dravska kolesarska pot pridobila pomembno turistično atrakcijo. V letu 2024 Mesta občina Maribor znotraj participativnega proračuna načrtuje vzpostavitev plovbe ladjice med Drava centrom in Sidrom, s čimer želijo povezati oba bregova tudi za potrebe Dravske kolesarske poti.

Jager

V letošnjem letu, znotraj projekta ”zaDravo”, načrtujejo uredite več interpretacijskih točk s predstavitvijo Nature 2000. Njihova postavitev je predvidena v občinah Maribor, Duplek, Starše in Središče ob Dravi.

”Naša želja je, da v novi finančni perspektivi skupaj z DRSI in občinami pospešimo izgradnjo manjkajočih odsekov kolesarske poti ter da še izboljšamo pogoje za plovnost na reki Dravi, s čimer bomo lahko v prihodnje bolje povezali kolesarjenje in veslanje. Celotno doživetje pa želimo povezati še z interpretacijo Nature 2000 in krajinskih parkov ob reki Dravi,” o načrtih za prihodnost pove naša sogovornica.