Slovenija

"Žal so pogajanja čista farsa oz. predstava za občinstvo in za medije"

Uredništvo , 13.02.24 ob 13:48

"Žal so pogajanja čista farsa oz. predstava za občinstvo in za medije"

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec zadeve jemljejo resno in so pripravljeni iti do konca, je po današnjem stavkovnem zboru v bolnišnici povedal predsednik Fidesa Damjan Polh. Sindikalni zaupnik v bolnišnici Vasja Kašnik pa je dodal, da so ugotovili, da je naboj pri njih še vedno enak in da so še vedno enotni v tem, da si želijo sprememb.

V dveh tednih se lahko zgodi, da bodo zagotavljali le še nujno pomoč

V slovenjgraški bolnišnici po Kašnikovih podatkih stavkajo vsi zdravniki, tako člani kot nečlani sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides. Delo že vse od začetka stavke poteka po stavkovnih pravilih, s 1. marcem, ko bo začel veljati preklic soglasij za nadurno delo, pa Kašnik pričakuje, da bo delo precej okrnjeno.

Za marsikateri oddelek v bolnišnici je "vprašanje, če bo zdržal 14 dni, dokler se ne bo stvar zreducirala na zagotavljanje nujne pomoči", je dejal v izjavi za medije po stavkovnem zboru. Opozoril je, da preklic soglasij niti ni stvar stavke, ampak da je to stvar vsakega posameznika, pri čemer da je pobuda za ta ukrep po njegovih besedah prišla s periferije v centralo.

Pripravljeni so iti do konca

Po zadnjih podatkih, ki jih ima Kašnik, je soglasja za nadurno delo preklicalo 77 zdravnikov, kar je približno polovica vseh zdravnikov v bolnišnici. "Tukaj zadeve jemljejo resno in so pripravljeni iti do konca," pa je po stavkovnem zboru dejal Polh. Na zboru, ki se ga je udeležilo več deset zdravnikov, saj je bila nova sejna soba polna, so si izrazili medsebojno podporo in, kot je dejal Polh, dobili energijo, da Fides nadaljuje s tem, kar si je zadal.

"Žal so pogajanja čista farsa oz. predstava za občinstvo in za medije. Ni nobenih zavez, nobenih konkretnih rešitev, tako da se stavka nadaljuje,. 

Meni, da poti nazaj ni. "Tako, kot je bilo prej, ne bo nikoli več. Tu so potrebne korenite spremembe. Že veliko časa ne govorimo samo o plačah, govorimo o delovnih pogojih in delovni pogoji so v zdravstvu slabi. Pa ne samo pri zdravnikih, tudi pri medicinskih sestrah, tu bi izpostavil srednje medicinske sestre, in ostalih zdravstvenih delavcih in sodelavcih," je dejal Polh. Ocenil je, da je ta stavka razgalila "vso bedo javnega zdravstva v Sloveniji".

Sistem je zelo blizu kolapsa

Kašnik pa je dejal še, da so še vedno prepričani, da je s strani zdravnikov pripravljenost, da bi se stvar normalizirala, če bodo le na drugi strani naredili "prvi ustrezen korak". "Ugotovili smo in tudi pokazali vodstvu Fidesa, da je naboj pri nas še vedno enak, da smo še vedno enotni v tem, da si želimo sprememb. Dobršen del zbora smo namenili tudi ostalim sodelavcem v zdravstvu. In želimo si, da bi se priključili temu, da se zahtevajo spremembe zdaj takoj, da se ne odlaša," je dejal Kašnik.

Na stavkovni zbor je Fides vabil tudi nekatere koroške župane, zbora pa se je v imenu regije udeležil trenutno predsednik Sveta koroške regije in mislinjski župan Bojan Borovnik. Kot je dejal v izjavi za medije po zboru, je po današnjih pripovedovanjih zdravnikov ugotovil, da je "sistem zelo blizu kolapsa".

Borovnik poziva, da se predstavniki vlade in Fidesa čim prej pogovorijo in rešijo zadeve v prid vseh. Ob tem je izpostavil prometno odrezanost Koroške in dodal, da če se ustavi še zdravstvo, še posebej primarno, bo nastala velika težava. Zdravnike je zaprosil, naj poskrbijo za bolnike, ki potrebujejo nujno pomoč.

Direktor odstopil, ko je bolnišnica v največjih težavah?

Direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre je sicer eno leto pred iztekom mandata svetu zavoda poslal odstop z mesta direktorja bolnišnice oz. odpoved pogodbe o zaposlitvi na mestu direktorja bolnišnice. Razlogov ni navedel, je za STA povedal predsednik sveta bolnišnice Primož Stošicki. Lavre za pojasnila za STA za zdaj ni dosegljiv.

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec, ki je lani med drugim končala 3,9 milijona evrov vredno naložbo v novo gama kamero in pripadajoče prostore, se že nekaj časa sooča z negativnim poslovanjem. Primanjkljaj je lani v prvih devetih mesecih znašal več kot štiri milijone evrov.

Negativno poslovanje je bilo lani na dnevnem redu večine sej sveta zavoda, predvsem so na to opozarjali člani sveta zavoda iz vrst ustanovitelja. Svet zavoda je imel aprila lani pred seboj tudi že predlog za razrešitev Lavreta, a o tem nato ni odločal, saj je bila seja takrat prekinjena, kasneje pa tega predloga ni bilo na kateri od sej.

Svet Splošne bolnišnice Slovenj Gradec se bo na redni seji vnovič sestal ta četrtek popoldne. Takrat bi lahko bilo kaj več znanega glede omenjenega odstopa direktorja. Svet zavoda je sicer po zakonu pristojen za imenovanje in razrešitev direktorja zdravstvenega zavoda s soglasjem ustanovitelja.

To ni prvič, da je Lavre, sicer zdravnik, odstopil z mesta direktorja koroške bolnišnice. V začetku aprila 2020 je odstopil po tistem, ko se je znašel pod plazom kritik zaradi spornih tvitov, za katere se je kasneje opravičil. Po podaji pisne odstopne izjave ga je svet bolnišnice takrat posledično s funkcije razrešil nekaj dni pozneje, vlada pa se je nato z odstopno izjavo seznanila in podala soglasje k njegovi razrešitvi.

Lavre je nato vodenje bolnišnice ponovno prevzel v začetku leta 2021, tokratni mandat pa bi mu tako potekel v začetku leta 2025. Lavre je slovenjgraško bolnišnico vodil večino časa od leta 2007, vmes je bil v letih 2016 in 2017 eno leto v. d. direktorja UKC Maribor.

STA