V Katoliški cerkvi na današnjo pepelnično sredo začenjajo s postnim časom, ki bo trajal 40 dni. Danes je strogi post (enako tudi na veliki petek), kar pomeni, da se smejo verniki od 18. do 60. leta starosti, ki so zdravi, le enkrat na dan do sitega najesti ter se ves dan odrekati mesnih jedi. Kot je zapisal pater Bernard Goličnik iz Svete Trojice v Slovenskih goricah so postne drže dobra dela, molitev in post. Ta je lahko v različnih oblikah: v odpovedi udobju, hrani, telefonu, internetu, …

Pepel je znamenje minljivosti in človekove krhkosti 

Na pepelnično sredo se po cerkvah vsako leto opravlja obred pepeljenja. Duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljen pepel, s čimer se navzven pokaže notranja razpoložljivost vernika za spreobrnjenje oziroma poboljšanje življenja.

[[image_1_article_63278]]

Duhovniki in ostali bogoslužni sodelavci v postnem času nosijo bogoslužna oblačila v vijolični barvi. Pepel je znamenje minljivosti, smrti, pa tudi človekove krhkosti, saj se tudi on po smrti spremeni v prah in pepel. Vernemu človeku je pepel tudi znamenje pokore in prenovitve. Kakor ogenj snov prenovi v pepel, tako naj bi se tudi človek s pokoro prerodil v novega človeka (prim. Ef 4,17–24), so še zapisali na svetniki.org.