V Zdravstvenem domu Šentjur so 36 ljudi, ki so v petek prišli na cepljenje proti covidu-19, namesto s cepivom cepili s fiziološko raztopino, je za N1 potrdila direktorica zdravstvenega doma Melita Tasić Ilić.

Cepivo je potrebno redčiti

Cepivo Comirnaty proizvajalca Pfizer/BioNTech, s katerim so cepili v tamkajšnjem zdravstvenem domu, je namreč pakirano v vialah, posamezna viala pa vsebuje šest odmerkov, ki jih je treba pred uporabo razredčiti s fiziološko raztopino, piše N1.

Direktorica zdravstvenega doma je še pojasnila, da so bile brizge napolnjene s fiziološko raztopino, cepivo pa jim ni bilo dodano. Do napake je prišlo nenamerno, fiziološka raztopina pa za zdravje ni nevarno.

Pri nadzoru so zaznali napako

Da je prišlo do napake, so v zdravstvenem domu ugotovili pri sprotnem nadzoru. “Ko pocepimo eno skupino ljudi, gremo čez seznam, preštejemo viale,” je pojasnila Tasić Ilić. Tako so tudi ugotovili, da določeno število vial cepiva ni bilo uporabljenih, temveč zgolj fiziološka raztopina. O napaki so, tako Tasić Ilić, obvestili odgovorne institucije, tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je sicer prvi poročal Štajerski val.

Ko pocepimo eno skupino ljudi, gremo čez seznam, preštejemo viale.

Imamo spletno stran, kjer se tovrstne napake prijavijo,” je za N1 še dodala direktorica ZD Šentjur.

O napaki so obveščeni tudi že vsi cepljeni, ki so jih pozvali, naj se ponovno oglasijo in tokrat dejansko prejmejo odmerek cepiva.

“Vsi poklicani so napako sprejeli z razumevanjem, prišli pa so tudi nazaj. Večina se jih je oglasila že takoj v petek, nekaj v soboto in danes še en,” je še povedala Tasić Ilićeva.