V veljavo so stopila nova pravila EU o varstvu potnikov v železniškem prometu, s katerimi želi Evropska komisija spodbujati potovanja z vlaki. Med drugim so določili pravila glede povračila stroškov nadomestnega prevoza v primeru daljših zamud, so sporočili iz Bruslja.

Potnik, ki bo soočen z več kot 100-minutno zamudo, bo imel pravico, da si sam organizira nadomestni prevoz, železniški operater pa mu bo dolžan povrniti “potrebno, primerno in razumno” ceno tega prevoza, med drugim velevajo nova pravila.

Korak k izboljšanju trajnostne povezljivosti

Železniška podjetja morajo potnikom z omejeno mobilnostjo zagotoviti, da potujejo brez težav, prav tako pa morajo zagotoviti potovalne podatke v realnem času za bolj konkurenčno ponudbo vozovnic, so nova pravila strnili pri Evropski komisiji. Vsi vlaki, naročeni ali nadgrajeni po 7. juniju 2025, bodo morali imeti tudi namenska mesta za sestavljiva kolesa.

Komisarka za mobilnost in transport Adina Valean je nova pravila označila za ključni korak na poti izboljšanja trajnostne povezljivosti za ljudi iz vse Evrope.

Kot je poudarila, potrebujemo močnejše in modernizirane pravice potnikov, s čimer se jih bo več odločalo za vožnjo z vlakom. “Na ta način bomo pripomogli tudi k dosegi podnebnih ciljev,” so komisarko povzeli v sporočilu za javnost.

 

STA