Dobro leto in pol onkologijo vodi Andraž Jakelj, pred tem direktor psihiatrične bolnišnice v Ormožu. Prav nanj so se zadnje dni usuli očitki o slabem vodenju, poroča portal 24ur.

Od tega, da je na vodstveni položaj službe za korporativno varnost imenoval Matjaža Jazbeca, ki da ima močne vezi v stranki SD, do tega, da bolnišnico vodi od doma. Jakelj vse očitke zavrača, pravi, da je bolnišnica pred veliko bolj resnimi projekti: "Takrat ko nisem na onkološkem inštitutu, delam od doma. Delo direktorja je 24/7. Moja fizična neprisotnost včasih ne pomeni, da se ne ukvarjam z onkološkim inštitutom. Kar se tiče sodelavcev, konkretno na korporativni varnosti: Zaznali smo, da potrebuje OI dodatne sodelavce v tej službi, objavljen je bil razpis, izbran je vedno najboljši kandidat. Je pa treba povedati, da sam pri večini pogovorov, razgovorov ne sodelujem."

Vodja lekarne sprejemala podkupnino

Portal ga je med drugim vprašal, kako je možno, da je vodja lekarne še vedno Monika Sonc, ki so jo preiskovalni organi že dobili z roko v marmeladi, bila je namreč obtožena, da je kot vodja lekarne pred 15 leti od zastopnikov družbe Valentis Farmaceutikal prejela skoraj 14.000 evrov podkupnine. Sončeva se je sodnemu postopku izognila zgolj zato, ker je njeno kaznivo dejanje prej zastaralo. Tudi zdaj nanjo letijo očitki, da nadaljuje sporne prakse. Konkretno: da je pred kratkim na inštitutu organizirala predstavitev izdelkov podjetja Sanolabor, zaradi česar je morala tudi na zagovor. Ostro se je sicer Jakelj odzval na očitke o političnem vplivu – da ti vodstvu bolnišnice zgolj jemljejo čas, ko bi se morali ukvarjati s prenovo, ki jih čaka v kratkem. Zanjo že imajo gradbeno dovoljenje, čakajo le še zeleno luč vlade. "Zadeve bomo peljali naprej tako, kot mislimo, da je prav," odgovarja kritikom, tudi Eriku Breclju.

Brecelj, je za 24ur rekel, da je onkološki inštitut darilo oziroma plen, ki ga je SD dobil po volitvah – tam počnejo, kar želijo. Kot napoveduje: "Smo pred novo afero, začele se bodo čudne investicije in posli." Za njo pa so isti ljudje, ki so kupili sodno stavbo na Litijski, napoveduje. To je treba ustaviti, poziva Brecelj. Kot komentira, je nakup sodne stavbe tragikomičen in da bi člani stranke SD "za en zrezek ubili kravo". Vlada jih mora zato umakniti z onkološkega inštituta in postaviti človeka, ki bo začel institucijo resno voditi: "Ne smemo biti plen stranke SD." Kot pravi, so ga obtožili, da jemlje denar in da je skorumpiran. Kot je povedal, je po teh obtožbah sam opozoril predsednika vlade Roberta Goloba in ga vprašal, če ga želi odstaviti iz strateškega sveta, a ga je prosil, naj se ne vtika, ker je želel izvedeti, kaj se dogaja: "Brskal sem in v vseh teh zgodbah je v ozadju stranka SD." Tako trdi Brecelj.