V zadnji dekadi februarja lahko pričakujemo nestanovitno vreme s pogostimi padavinami, ki bodo zaradi lege bolj tipične za zahodni del države, napovedujejo meteorologi na Neurje.si. Območje visokega zračnega pritiska bo pričelo od danes naprej slabeti zaradi globokega ciklona (med 985 in 990 milibarov), ki bo proti koncu tedna zajel Britansko otočje ter posredno vplival na celotno vremensko sliko v Evropi.

Pričakujemo lahko tudi razvoj sekundarnega ciklona nad Sredozemljem, ki bo poskrbel za malenkost več padavin v naši širši okolici. Naše kraje bo tako prešlo več vremenskih motenj, daljše obdobje sončnega in lepega vremena pa bo tako zamenjalo obdobje oblačnega vremena (vmes bo tudi nekaj sončnih žarkov) – govora je o dnevih do konca meseca, pojasnjujejo meteorologi.

Zaradi poglobljenega ciklona bo nastal tako imenovani “blok” med skrajnim vzhodnim in zahodnim delom Evrope, kjer bo območje visokega zračnega pritiska, le ta pa bo vztrajal predvidoma do konca februarja. Temperature bodo blizu dolgoletnega povprečja.

Za severozahod izdana opozorila za dež in sneg

Meteorologi na Ciklon.si so hkrati delili skupno višino padavin, ki jo do sobotnega popoldneva predvideva model ICON. Največ padavin zaradi orografije in dvigovanja vlažnih zračnih mas pričakujemo na Alpsko-dinarski pregradi, kjer lahko pade preko 200 litrov dežja na kvadratni meter.

ARSO je sicer tako za jutri (četrtek) kot za petek za severozahod izdal opozorilo zaradi dežja in snega. Možne so izdatnejše padavine, pričakovana količina padavin je od 40 do 70 mm/24h. Manjše reke in vodotoki lahko narastejo in se razlijejo v manjšem obsegu. Ljudje, ki živijo na ogroženih območjih, naj spremljajo trend vodostaja ter meteorološka in hidrološka obvestila.

V enem dnevu lahko na severozahodu zapade tudi od 20 do 40 cm snega. "Promet je lahko oviran, v primeru mokrega snega se lahko lomijo veje in posamezna drevesa. Možna je lokalno prekinjena oskrba z električno energijo. Pred odhodom na pot se pozanimajte o prevoznosti cest. Vzemite si več časa za potovanje in vozite razmeram na cesti primerno. Računajte na morebitne plazove snega s streh," ob tem opozarjajo na ARSO.

V celotni državi bo močno pihalo

 Na ARSO so prav tako za oba dni izdali rumeno opozorilo po celotni državi zaradi vetra. Maksimalna pričakovana hitrost je od 50 do 70 km/h. To pomeni, da lahko veter maje drevesa in lomi manjše veje. Na ARSO priporočajo dodatno previdnost v prometu in svetujejo, da se ne zadržujte na potencialno nevarnih mestih.

Padavine bodo čez dan v soboto prenehale

Danes bo sicer popoldne večinoma sončno. Zapihal bo jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 17 °C. Zvečer se bo pooblačilo. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, na severu okoli 0°C.

Jutri bo večinoma oblačno, v zahodnih krajih bo začelo deževati. Krepil se bo jugozahodnik, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 14, na severozahodu okoli 6 °C.

V petek bo oblačno. Padavine bodo postopno zajele vso Slovenijo. V Zgornjesavski dolini bo dež lahko ob močnih padavinah prešel v sneg. Še bo pihal okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo.

V noči na soboto bodo padavine slabele in v soboto čez dan večinoma ponehale. Delno se bo razjasnilo.