Ana Ofelia Murguía, mehiška igralka, ki je posodila glas glavnemu liku Disneyjevega in Pixarjevega filma Koko in velika skrivnost, je umrla v starosti 90 let.

Mehiški Nacionalni inštitut za likovno umetnost in literaturo je novico o njeni smrt "z globoko žalostjo" delil na družbenih omrežjih, kjer so zapisali, da je bila Murguijina "umetniška kariera ključnega pomena za uprizoritvene umetnosti Mehike". Vzrok njene smrti ni bil naveden.

"Njeni družini in prijateljem izrekamo sožalje in jo toplo objemamo," so dodali na inštitutu.

Izjemna umetniška kariera

Murguía, ki se je rodila v Mexico Cityju leta 1933, je posodila glas starejši Mamá Coco v filmu iz leta 2017, ki spremlja mladega fanta, ki med mehiškim praznikom Día de los Muertos prestopi v deželo mrtvih in razkrije družinsko skrivnost. Coco je prejela dve nagradi oskarja, za najboljši animirani celovečerec in za najboljšo izvirno pesem za Remember Me, ki jo Murguía zapoje na koncu filma v duetu z Miguelom, Cocoinim pravnukom.

Pred vlogo v z oskarjem nagrajenem animiranem filmu je bila Murguía dobro znana v Mehiki in je pogosto igrala zlobnice v več kot 100 vlogah, ki so se v sedmih desetletjih prikazovale na odru, filmu in televiziji.