V Londonu se danes odvija tradicionalna parada v počastitev rojstnega dne kralja Karla III. Veliko oči je ob tej priložnosti usmerjenih v princeso Kate, ki se je ob tej priložnosti danes v javnosti pojavila prvič po diagnozi raka v začetku leta, poročajo tuje tiskovne agencije.

Parada, t. i. pozdrav zastavi, je do potankosti načrtovan dogodek na ulicah prestolnice, ki sega več kot dve stoletji v preteklost.

Vojaška povorka je pri Buckinghamski palači krenila po bližnjih ulicah, kjer je kralj Karel III. med drugim pregledal vojaške čete. Letos je to za razliko od predhodnega leta opravil kar iz kočije in ne iz sedla. Pridružila se mu je njegova soproga Camilla. Njegov najstarejši sin in prestolonaslednik William je sodeloval na konju in v vojaški uniformi.

V povorki med drugim sodelujejo trije od petih vojaških konjev, ki so se aprila pognali po ulicah osrednjega Londona, ko jih je prestrašil hrup gradbenih del.

V Londonu dogodek spremlja več tisoč ljudi, med njimi premier Rishi Sunak. Ob podpornikih monarhije in navdušencih nad kraljevo družino so se zbrali tudi protestniki iz vrst proti monarhiji usmerjene skupine Republika. Dogajanje spremlja okrepljena varnost.

Njeno zdravljenje poteka dobro

Veliko oči je usmerjenih v soprogo prestolonaslednika Williama, princeso Kate, ki je v petek potrdila svojo udeležbo. Gre za njen prvi dogodek v javnosti od decembra lani in razkritju marca, da zaradi raka, ki so ji ga odkrili med operacijo, prejema kemoterapijo.

Fotografi so jo med drugim že ujeli v kočiji, v kateri se je skupaj z otroki, desetletnim Georgem, devetletno Charlotte in šestletnim Louisom, popeljala po poti povorke. To si bodo nato še ogledali, na koncu pa zbrane pozdravili z balkona Buckinghamske palače.

V petek je Kate sporočila, da njeno zdravljenje poteka dobro, naj pa bi trajalo še več mesecev. "Veselim se kraljeve rojstnodnevne parade ta konec tedna s svojo družino in upam, da se bom lahko poleti udeležila nekaj javnih obveznosti, obenem pa se zavedam, da še nisem izven nevarnosti," je zapisala.

Za rakom je zbolel tudi Karel III., a so mu aprila zdravniki dali zeleno luč za vrnitev k javnim obveznostim. Kralj je sicer 75. rojstni dan imel novembra, a tradicija uradnega praznovanja junija sega do kralja Jurija II. v leto 1748, ko je želel dan praznovati v lepšem vremenu, kot je običajno bilo za njegov oktobrski rojstni dan. V britanski prestolnici je bilo sicer danes vreme deževno.

STA