Po dolgi bolezni je danes v 89. letu starosti umrl kanadski igralec Donald Sutherland, je sporočil njegov sin Kiefer. Sutherland se je na filmskih platnih in televizijskih zaslonih pojavljal od konca 60. let minulega stoletja, v zadnjem obdobju pa je gledalcem najbolj ostal v spominu z vlogo predsednika Snowa v filmih Igre lakote.

"S težkim srcem vam sporočam, da je umrl moj oče Donald Sutherland," je Kiefer Sutherland zapisal na omrežju X.

Sutherland se je pojavil v več kot 190 filmih in televizijskih serijah, kot piše britanski časnik Guardian, pa je bil v 70. letih prejšnjega stoletja dejaven tudi med aktivisti, ki so nasprotovali ameriški vojni v Vietnamu.

Veljal je za enega najboljših filmskih igralcev, ki nikoli niso bili nominirani za oskarja, a je kljub temu v času dolgoletne kariere prejel kopico nagrad.

Med drugim smo ga lahko videli v filmih Kellyjevi junaki (1970), Klute (1971), Invasion of the Body Snatchers (1978), Navadni ljudje (1980), Prevzetnost in pristranskost (2005), Forsaken (2005), Ad Astra: Pot do zvezd
(2019) in seriji filmov Igre Lakote.

Po igralski poti sta mu sledila sinova Kiefer in Rossif, krajši čas pa tudi Angus, ki je sicer filmski producent. Skupno je imel pet otrok, igralka pa je tudi njegova vnukinja Sarah Sutherland.