Na velikem koncertu Noč mladosti, ki bo potekal na Snežnem stadionu v Mariboru bo nastopila ena izmed najbolj prepoznavnih pevk celotnega Balkana, njene pesmi, kot so 'Rano', 'Lasta, lastavica' in 'Bit če bolje', sodijo med večne uspešnice, ki jih poznamo vsi. Renata Končić, ki jo bolje poznamo pod umetniškim imenom Minea, s svojim glasom in stasom navdušuje že skoraj tri desetletja tako doma kot v tujini.

Njena kariera se je začela povsem spontano, praktično čez noč je postala zvezda, ki jo poznamo vsi

Minea pravi, da se je njena glasbena pot začela precej iznenada, ko je bila še mala deklica, o petju sploh ni razmišljala, bila je prepričana, da bo delala kot vzgojiteljica v vrtcu. »Tega nisem nikoli načrtovala, niti nisem računala na to, da se bom ukvarjala s petjem in o tem nikoli nisem sanjala, ampak sem za svojo prihodnost imela drugačne načrte. Vedno sem si želela biti vzgojiteljica v vrtcu, zato sem nameravala nekako iti v to smer,« pripoveduje Minea. A življenje očitno piše svoje zgodbe.

Preden se je Minea s petjem začela ukvarjati profesionalno, je pri svojih rosnih petnajstih letih nastopala v ženski rock skupini. A kot pravi Minea, je bilo nastopanje s skupino bolj za zabavo, za njen osebni užitek. Tisti prvi korak na svoji profesionalni solo karieri je naredila z nastopom na hrvaškem izboru za Evrovizijo leta 1995. Na tekmovanju žal ni zmagala, je pa bila ta izkušnja zanjo velikega pomena. »Nekako se je vse zgodilo zelo hitro, nisem si ravno mislila, da bom čez noč postala pevka, da bodo naslednji dan vsi vedeli, kdo sem, da bodo poznali mojo pesem. Tako je leto 1995 zelo simbolično in nekako prelomno v mojem življenju«. 

Njen prvi menedžer je bil Boris Šuput, ki jo je nagovoril k solo karieri, za njim pa je vrsto let sodelovala s Tončijem Huljićem in njegovo ženo Vjekoslavo, ki sta napisala največje uspešnice v njeni karieri. »Tonči Huljić je prevzel mojo kariero, ki je po njegovi zaslugi šla samo nekako navzgor. Ustvarili smo res odlične pesmi in uspešnice, ki jih še danes pojem na svojih koncertih. 'Hej ljubavi', 'Bit će bolje', Da Me 'oće Stipe … Vse to so pesmi, ki jih še dandanes zelo rada izvajam in so mojo kariero zaznamovale že od samega začetka.«

Da Minea res navdušuje tako z glasom kot tudi s svojim stasom, priča njena prigoda z enega izmed koncertov. Na njem jo je namreč eden izmed obiskovalcev, kar pred njegovo partnerko, zaročil. Minea v smehu pove, da je bila sicer počaščena, a da ga je žal morala zavrniti. 

Leta 2015 je poleg glasbene kariere začela tudi kariero voditeljice. Postala je voditeljica lifestyle oddaje "In Magazin" na Novi TV, ki jo vodi že več kot osem let. Bila je tudi voditeljica izjemno priljubljenih humanitarnih serij Delovna akcija in Sanjski dom, katerih poslanstvo je bilo pomagati ogroženim, ljudem, ki živijo na robu preživetja in jim polepšati življenja. Skupaj z ekipo obrtnikov, gradbenikov in projektantov so prenavljali stanovanja in hiše za ljudi, ki si niso mogli privoščiti niti osnovnih stvari. »Zame je to zagotovo eden najlepših projektov, pri katerih sem sodelovala in v katerem sem zelo uživala od začetka do konca. Nekako upam, da bom imela v prihodnje še več podobnih projektov

Pred devetimi leti je na poti s koncerta v Mariboru doživela prometno nesrečo

Vseh njenih uspehov je preveč, da bi jih naštevali. Mnogokrat je bila namreč nagrajena na številnih velikih festivalih, njeni albumi pa so dosegli večkratne platinaste in zlate naklade. Pred nekaj leti je nastopila v razprodanih Stožicah, leta 2015 pa smo jo lahko poslušali tudi v Mariboru. 

A žal je njen koncert bolj kot karkoli zaznamovala prometna nesreča. Ko se je vračala s koncerta, ji je iz nasprotne smeri pripeljal voznik, ki je zaspal za volanom. Minea nam brez zadržkov odgovarja na vprašanja o prometni nesreči, saj pravi, da želi na ta način komerkoli, ki se je znašel v podobni situaciji, pomagati.

»Danes na nesrečo gledam pozitivno, ker se je hvala bogu srečno končala in ni pustila trajnih posledic. Drži, včasih sem se spraševala, kaj če bi se zgodilo to, ali tisto, najbolj mi je bilo hudo, ker v avtomobilu nisem bila sama. A s tem kako bi lahko bilo še slabše, se ne smemo obremenjevati. Nesreča me je naučila tudi, da se moramo težav lotiti takoj, ne pa jih pometati pod preprogo. Sama sem pozitivna, optimistična oseba, vedno na vse gledamo pozitivno in tudi iz tega sem želela izvleči največ«.

V Slovenijo se rada vrača, kmalu bo nastopila prav v Mariboru

Sicer pa Minea zagotovi, da ji je Maribor kljub nesreči ostal v lepem spominu. »Maribor imam res rada, to sem že velikokrat povedala. V svoji skoraj 30 letni karieri sem tu nastopala že večkrat. Tu imam svoje prijatelje, z mestom sem povezana tudi poslovno, tako da me vedno veseli, da so ljudje zelo zadovoljni in vsak koncert, na katerem sem nastopila tukaj, je bil res super. Če pogledamo za nazaj, ne morem reči da sem imela en slab koncert, zato zelo rada pridem v Slovenijo

Še pomnite legendarne koncerte? Na Snežnem stadionu se napoveduje Noč mladosti!

Po mnogih letih se tako 25. maja vrača v Maribor, tokrat prvič s svojim bendom na velikem koncertu 'Noč mladosti' na Snežnem stadionu v Mariboru. »Zadnjih nekaj let delam izključno z bendom in se rada predstavim ljudem v tej luči. Na vsakem koncertu od sebe dam maksimalno in tudi pri tem v Mariboru ne bo nič drugače. Z bendom se bomo potrudili, da priredimo pravo ''zabavo'' in upam, da bo to samo en korak, ki bo začel moje nadaljnje koncerte v Sloveniji,« pravi Minea in ob tem še z nasmeškom na obrazu pove, da bo čez dober mesec izšel njen nov single, ki ga je ustvarila z njeno mlado ekipo, temu pa bo v očitno pestrem letu sledil še en.

Za vse naše bralce pa ima Minea posebno sporočilo: