Na sceni

Mariborska Zimska Luftarca v svoji sedmi izdaji znova navdušuje

Nika Škrinjar, 10.12.23 ob 03:32

Trenutna terasa je nastala v znamenju trajnostnih materialov in zelenja.

Mariborska Zimska Luftarca v svoji sedmi izdaji znova navdušuje

To je že 28. edinstvena edicija Luftarce, govorimo torej že o neki vrsti tradicije. Poudarit moram, da so res vse drugačne, koncepti se nikoli ne ponavljajo in mislim, da smo med edinimi, ki dekoracijo res konstantno spreminjamo. Trajala bo od 24.11.2023 do recimo 10.3.2024, oziroma do trenutka, ko zunaj ne bo zmrzovalo. Problem je, da bodo v spomladanski okrasitvi vključene rože, za katere mora biti zunaj seveda dovolj toplo,” je za naš medij povedal Bojan Belna.

Lastnik je vedno vključen v proces dekoracije

Za okrasitev že 7 let skrbi Mateja Kapun. To pomeni, da je okrasila zdaj že svojo 28. edicijo Luftarce. “Z Matejo se vedno skupaj usedeva in ugotavljava, kakšen stil naj ima vse skupaj. Skoraj vedno pa je končni produkt v napem vintage stilu. Nočeva, da zgleda po domače povedano “plastik fantastik”. Osnova vsake Zimske Luftarce, tudi letošnje, je dejansko zimska pravljica. Cilj je, da ljudje pridejo na teraso in enostavno rečejo “wow”. Res pa je, da zgleda vse skupaj popolnoma drugače, ko je še malo snega. Ko je terasa zasnežena in ko od zgoraj vidimo bele strehe, izgleda mnogo bolj pravljično. Če bi stvar na kratko opisal, bi enostavno rekel Winter Wonderland. Z vsako novo Luftarco pa pride seveda tudi nova karta oziroma meni, z novimi in drugačnimi okusi. ” nam je zaupal lastnik, Bojan Belna.

Tukaj sodelujem že celih 7 sezon, čeprav se mi zdi, da so minila komaj kakšna 3 leta. Že od nekdaj so mi izredno všeč jeleni, iz tega tudi izvira navdih za letošnjo teraso. Osrednja tema je torej to zelenje oziroma živo rastlinje in vanj vključeni jeleni. Nismo želeli pretiravat, da ne bi sama dekoracija izpadla “kičasto”. Seveda pa je bil to dolgotrajni proces razmišljanja celotne ekipe. Smo pa tokrat tudi prvič spodaj na polno okrasili, da ni cel fokus samo na terasi. Hoteli smo, da cel prostor deluje koherentno. S financami nikoli ne pretiravamo, saj gledamo tudi na trajnost, zato je bil finančni proračun za okrasitev enak kot v preteklih letih. Se mi zdi, da letošnje žive rastline že dejansko same pričarajo pravo zimsko pravljico in ni potrebno veliko dodajati,” nam je zaupala dekoraterka, Mateja Kapun in se pošalila, da je dekoracija tako zelena, da bi tudi pravi jeleni želeli biti tam.