Umrl je zvezdnik serije Peaky Blinders Benjamin Zephaniah. V znani TV seriji je igral pridigarja Jeremiaha oz. Jimmyja. Vendar ni bil le odličen igralec, bil je tudi svetovno znan britanski pesnik in glasbenik, ki je dub poezijo pripeljal v britanske domove. S svojo angažirano liriko je opozarjal na krivice družbene neenakosti. Star je bil 65 let.

Skozi neverjetno kariero zapušča veselo in fantastično zapuščino

Novico o njegovi smrti so objavili v izjavi na njegovem Instagram profilu. “Z veliko žalostjo in obžalovanjem sporočamo, da je v zgodnjih jutranjih urah umrli naš ljubljeni mož, sin in brat. Benjaminu so pred osmimi tedni diagnosticirali možganski tumor. Benjaminova žena je stala ob njem, ko je umrl. Delili smo ga s svetom in vemo, da bodo mnogi šokirani in užaloščeni zaradi te novice. Benjamin je bil pravi pionir in inovator, svetu je dal veliko. Skozi neverjetno kariero, ki vključuje ogromno pesmi, literature, glasbe, televizije in radia, nam Benjamin zapušča veselo in fantastično zapuščino,” so še zapisali v objavi na Instagramu.

Benjamin Zephaniah, rojen leta 1958 v Birminghamu, je že pri 14 letih opustil šolanje in se posvetil poeziji, leta 1979 se je preselil v London ter leto kasneje izdal pesniški prvenec “Ritem obora”. Bil je zavzet borec proti rasizmu in apartheidu. Poleg poezije je bil tudi glasbenik, ustanovil je skupino The Benjamin Zephaniah Band. Njegov mednarodno uspešen glasbeni prvenec “Rasta” je dosegel tudi vrh lestvic v Jugoslaviji. Z dub poezijo, navdihnjeno z jamajško kulturo, se je odzival na zgodovinske in aktualne dogodke. Igralec, znan predvsem po svoji vlogi v TV seriji “Peaky Blinders”, je bil sicer med drugim tudi zelo aktiven zagovornik pravic živali.