Nekdanji šef formule 1 je sicer pred nekaj tedni v Londonu priznal krivdo v primeru goljufije. Tožilstvo mu očita, da je za davčne namene nepravilno prijavil tuje premoženje v vrednosti več kot 400 milijonov funtov (okoli 463 milijonov evrov). Sodišče mu je naložilo 17 mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let.

Novembra naj bi se pravzaprav začelo večtedensko sojenje, a je to Ecclestone priznal krivdo, zato mu je sodišče izreklo kazen brez obravnave. Jasno je, da Ecclestonu ne bo treba v zapor, če v dveh letih ne bo ponovil goljufanja. Teoretično je bila možna kazen do deset let zapora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po obtožnici je Ecclestone navedel, da je v tujini ustanovil le en sklad, katerega upravičenke so bile njegove tri hčere Deborah, Tamara in Petra. Britanska finančna in davčna uprava pa meni, da se je Ecclestone sam želel okoristiti z neprijavljenim premoženjem v tujini.

Ecclestone je formulo 1 popeljal do neslutenih višav, odkar je ob koncu sedemdesetih let prevzel oglaševalske in televizijske pravice. Slabih 1,60 metra visoki Britanec je kot močan generalni direktor tekmovanje spremenil v globalno, milijardno podjetje.

Ecclestone je nenehno odpiral nove trge in se ni izogibal politično kontroverznim državam in vladarjem. S svojim mnenjem o diktaturah in z drugimi eksplozivnimi izjavami je vedno znova povzročal nerazumevanje in škandale.

Ni prvič na sodišču. Zaradi prodaje formule 1 investicijski družbi CVC leta 2006 se je moral Ecclestone aprila 2013 v Münchnu zagovarjati kot obtoženec in se soočiti z obtožbami o podkupovanju. Avgusta istega leta je bil postopek ustavljen zaradi kazni v višini 100 milijonov ameriških dolarjev (94 milijonov evrov). Januarja 2017 so novi lastniki F1, Liberty Media, Ecclestona odstranili z mesta generalnega direktorja.