Čez en dan bo razglašena osebnost leta revije Time – ko svetovno znan medij razglasi posameznika, skupino ali koncept, ki je imel največji vpliv na svet v zadnjih 12 mesecih. Razkritih je devet finalistov. Po tradiciji, ki sega v leto 1927, Time decembra razglasi osebo, skupino ali koncept, ki je najbolj krojil svetovne novice, na dober ali slab način. Lani so za osebnost leta razglasili ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in »duh Ukrajine«.

Stavkajoči v Hollywoodu

Hollywoodski scenaristi in igralci so vse leto stavkali, s čimer so prekinili ustvarjanje in snemanje novih in aktualnih oddaj ter filmov, kar je po mnenju medija redek prikaz moči delavske in zabavne industrije.

Xi Jinping

Kitajski predsednik Xi Jinping je vstopil v leto 2023 nekaj mesecev po svojem tretjem mandatu, s čimer je predsednik že deseto leto. Tako je utrdil svojo vlogo enega izmed najmočnejših sodobnih voditeljev Kitajske.

Taylor Swift

Z grammyjem nagrajena umetnica Taylor Swift je imela pomembno leto, od ponovne izdaje svojih albumov z rekordnimi predvajanji do snemanja enega najuspešnejših koncertnih filmov v zgodovini. Turneja, na kateri je trenutno, bo verjetno celo najbolj dobičkonostna turneja doslej.

Sam Altman

Samo v zadnjih nekaj tednih Sam Altman kroji novice v svetovnih medijih zaradi svojega odhoda (in hitre vrnitve) na položaj izvršnega direktorja OpenAI, podjetja, ki je izdalo revolucionarni ChatGPT, ki je definiral današnjo krajino umetne inteligence.

Trumpovi tožilci

Donald Trump je postal prvi predsednik ZDA, ki je kazensko ovaden, in to kar v štirih ločenih primerih z več kot 90 obtožbami. Tožilci na Floridi, v Georgii, New Yorku in Washingtonu D.C. so vložili obtožnice za vmešavanje v volitve, nezakonito hrambo zaupnih dokumentov in ponarejanje poslovnih evidenc.

Barbie

Oboževalci so poplavili kinodvorane, da bi si ogledali prvi (neanimiran) film Barbie v zgodovini, sicer najbolj težko pričakovan film leta, v katerem sta igrala Margot Robbie in Ryan Gosling. Tretji celovečerec Grete Gerwig je bil najbolj dobičkonosen film leta 2023, saj je zaslužil 1,4 milijarde dolarjev, odseva pa praktično po celem svetu.

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin se je letos med Wagnerjevim uporom soočil s kratko grožnjo svoji moči, vendar se je njegov vpliv na koncu le okrepil, ko se je skupina umaknila. Ruski predsednik je zaradi invazije na Ukrajino neprestano v globalnih medijih.

Kralj Karel III.

Po desetletjih dolgem čakanju na prestol je kralj Charles III. maja letos zasedel položaj glavnega monarha Združenega kraljestva in drugih ozemelj, po tem ko je njegova mati, kraljica Elizabeta II., lani umrla.

Jerome Powell

Jerome Powell, ki je predsednik centralne banke Federal Reserve od februarja 2018, je igral ključno vlogo pri obvladovanju visoke inflacije v ZDA in je poskušal oblikovati tako imenovani »mehki pristanek« zmanjševanja inflacije z zvišanjem obrestnih mer, ne da bi povzročil recesijo – cilj, ki se čuti v denarnicah Američanov in gospodarstev po vsem svetu.