Nizozemski izvajalec Joost Klein je bil po incidentu v zakulisju diskvalificiran s tekmovanja za pesem Evrovizije. Izvajalca so poslali domov, potem ko ga je članica produkcijske ekipe prijavila švedski policiji zaradi ustrahovanja. Organizatorji tekmovanja so dejali, da "ne bi bilo primerno, da nadaljuje s tekmovanjem", medtem ko poteka pravni postopek.

Nizozemska nacionalna televizija Avrotros je razkrila, da se je incident zgodil v četrtek po polfinalnem nastopu. Ko je nizozemski predstavnik prišel z odra, ga je ena izmed snemalk proti njegovi volji snemala. Klein naj bi večkrat poudaril, da si snemanja ne želi in naj preneha, a naj ga ne bi upoštevala. Nato se naj bi pevec ''grozeče premaknil proti kameri'', snemalke pa se ni dotaknil. Sporočili so še, da je kazen prehuda in da so zaradi odločitve EBU razočarani in razburjeni.

Velik odziv oboževalcev in sotekmovalcev

Klein je bil med favoriti, zato se oglašajo ogorčeni oboževalci po vsem svetu. Nekateri protestirajo pred areno, drugi po družbenih omrežjih. Na spletu že kroži peticija, da bi ga morali vrniti v tekmovanje, ki ima tudi že ogromen odziv.

Pevec je bil s pesmijo Europapa med favoriti za zmago. Skladbo je posvetil svojima staršema, ki sta umrla, ko je bil še otrok. Izvajalec jima je obljubil, da bo nekoč tekmoval na Evroviziji.

Polemike pa se pojavljajo tudi pri drugih tekmovalcev. Irska naj bi izpustila današnjo vajo ter zahtevala reakcijo EBU. Francoski predstavnik je medtem svoj nastop prekinil na polovici in ponavljal sporočilo: »Združeni z glasbo, a za ljubezen, za mir.« Gre za očitno sklicevanje na uradni slogan tekmovanja: »United by music«.

O tem, da se nekaj dogaja z nizozemskim evrovizijskim predstavnikom, je postalo jasno že v petek popoldne, med prvo generalko za današnji veliki finale, ki ga je prenašala televizija. Nizozemski kandidat na 68. tekmovanju za pesem Evrovizije Joost Klein v petek ni sodeloval na generalkah za današnji veliki finale, na katerem bo razglašena letošnja evrovizijska zmagovalna pesem. 

Že med novinarsko konferenco si je, medtem ko je Izraelka odgovarjala na vprašanja, obraz pokril z nizozemsko zastavo. Ko ji je eden od novinarjev zastavil vprašanje, ali čuti, da s svojo prisotnostjo prinaša tveganje in nevarnost za druge tekmovalce ter ji je povezovalec dogodka dejal, da ji na to vprašanje ni treba odgovoriti, pa je Nizozemec nenadoma spustil zastavo z obraza in glasno vprašal: "Zakaj pa ne?".

Prisotnost Izraela na letošnji Evroviziji sicer sproža mnogo polemik. Na dan četrtkovega polfinalnega večera so v Malmöju potekali propalestinski in proizraelski protesti, podobno tudi danes. Razlog je aktualna vojna v Gazi, ki jo je sprožil teroristični napad palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael in je doslej zahtevala več kot 30.000 mrtvih, večino na palestinski strani.