Tudi letos je na naslov devetih uredništev prispelo kup glasovnic za izbor avtomobila leta. Pet finalistov med 26 modeli je torej znanih.

Letošnji izbor za slovenski avto leta je torej v polnem zagonu, z določitvijo petih finalistov pa se je pravzaprav prevesil v drugo polovico. Na naslove devetih uredništev, ki sodelujejo v največjem in najstarejšem izboru, je prišlo letos kar 23.758 glasov, kar je 2.659 več kot leto prej.

Pet finalistov, ki so jih izbrali bralci, poslušalci in gledalci, gre torej v zaključni del izbora, kjer bodo prvo besedo dobili strokovnjaki, novinarji torej, ki se profesionalno ukvarjajo z avtomobilizmom in so vseh pet finalistov tudi že preskusili. Odločitev o tem, kateri model bo na tronu nasledil model VW Polo, pa bo padla 13. januarja na podelitvi, na AMZS centru varne vožnje na Vranskem.

Finalisti so

S petimi glasovi je za rep ujel finale novi Volvov SUV SC40, nekaj boj prepričljiv je bil Kiin model v spodnjem srednjem razredu – model Ceed (13). Na tretjem mesto s precej bolj prepričljivim seštevkom je končal novi Ford Focus (34). Le štiri točke več je zbral popularni in najmanjši član Volkswagnove družine SUV-jev – model T-Roc. Prvo mesto pa je prepričljivo osvojil Škodin kompaktni SUV, model Karoq (43 točk).