Tudi letos je na naslov devetih uredništev prispelo kup glasovnic za izbor avtomobila leta. Pet finalistov med 26 modeli je torej znanih.

沃尔沃全新XC40外观

Letošnji izbor za slovenski avto leta je torej v polnem zagonu, z določitvijo petih finalistov pa se je pravzaprav prevesil v drugo polovico. Na naslove devetih uredništev, ki sodelujejo v največjem in najstarejšem izboru, je prišlo letos kar 23.758 glasov, kar je 2.659 več kot leto prej.

Pet finalistov, ki so jih izbrali bralci, poslušalci in gledalci, gre torej v zaključni del izbora, kjer bodo prvo besedo dobili strokovnjaki, novinarji torej, ki se profesionalno ukvarjajo z avtomobilizmom in so vseh pet finalistov tudi že preskusili. Odločitev o tem, kateri model bo na tronu nasledil model VW Polo, pa bo padla 13. januarja na podelitvi, na AMZS centru varne vožnje na Vranskem.

Finalisti so

S petimi glasovi je za rep ujel finale novi Volvov SUV SC40, nekaj boj prepričljiv je bil Kiin model v spodnjem srednjem razredu – model Ceed (13). Na tretjem mesto s precej bolj prepričljivim seštevkom je končal novi Ford Focus (34). Le štiri točke več je zbral popularni in najmanjši član Volkswagnove družine SUV-jev – model T-Roc. Prvo mesto pa je prepričljivo osvojil Škodin kompaktni SUV, model Karoq (43 točk).