Zelena patrulja Hortikulturnega društva Maribor je včeraj, v petek 12. aprila 2024, evidentirala nevestno parkiranje pod drevesi, v drevoredu Kavkaškega krilatega oreškarja (Prerocatya fraxinifolia).

Gre za drevored s statusom naravne vrednote lokalnega pomena, na Vrbanski cesti, v smeri proti Škofijski gimnaziji Maribor. 

Drevored uvrščen v vodnik po izjemnih drevesih

Hortikulturno društvo Maribor je drevored zaradi lege v prostoru, pričevalne, kulturne, zgodovinske in dendrološke vrednosti uvrstilo v knjigo "Vodnik po izjemnih drevesih v mestnih parkih Maribora".

Izdaja publikacije je bila sofinanciranja v okviru Javnega razpisa za sofinanciranje projektov na področju varstva okolja in je do danes doživela že nekaj nadgradenj (zvočna knjiga, dokumentarni film).

Poslabšanje življenskih razmer na rastisču

V društvu, ki deluje od leta 1869 izpostavljajo, da se naravne drevesne vrednote obiskuje na način, da se zaradi fizičnega učinka ne poslabšajo življenjske razmere na rastišču. S hojo, vožnjo ali kako drugače se ne tepta tal.

[[image_1_article_65204]]

To še posebaj velja za to drevesno vrsto, ki ima izredno plitek koreninski sistem, ki zaradi takega nevestnega ravnanja doživlja stres, ki ima lahko za drevesa nepopravljive posledice.

Drevesa se zaradi takega ravnanja lahko tudi posušijo in odmrejo, pravijo v društu. 

Naravne vrednote so zaščitene z Zakonom o varstvu narave. Zakon določa: "Z naravnimi vrednotami nihče ne sme ravnati tako, da s tem ogrozi njihov obstoj".