Namembnost in lastništvo  gradu Borl se je skozi čas spreminjalo. V srednjem veku je služil kot trdnjava in nato domovanje plemiških družin, v 20. stoletju pa postane najprej sedež delniške družbe, nato koncentracijsko zbirališče za slovenske rodoljube, kasneje pa hotel z restavracijo. Po zaprtju letovišča leta 1979 začne grajsko poslopje propadati.  Grad postane leta 2010 last Republike Slovenije, pridobi status državnega pomena, a je vse do danes zaprt za javnost.

Obnovljena tretjina gradu 

Težko pričakovana obnovitvena dela so se pričela leta 2020. Prenova  se je izvajala v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020. Danes je obnovljena tretjina gradu. 22. marca je bila na gradu podpisana  pogodba s katero je Ministrstvo za kulturo grad Borl predalo v upravljanje Javnemu zavodu Belana, ki ga je ustanovila Občina Cirkulane.

Na dan odprtih vrat želijo povabiti k ponovnem odprtju in ogledu prenovljenega dela gradu. Svoja vrata bo grad  na široko odprl v soboto, 20. aprila, od 10. do 18. ure.  

[[image_1_article_65285]]

Obiskovalcem bodo ponudili bogat program s tematskimi turističnimi vodenji za vse generacije in ustvarjalnimi delavnicami za otroke.  Z vami bosta upodobljena lika, grof Jurij Friderik in grofica Marija Barbara Sauer z lokalnimi ponudniki in njihovo ponudbo na stojnicah. V viteški dvorani bo potekala predstavitev vizije projekta Destinacija Štajerska ter podelitev licenc za turistične vodnike Haloz. Popoldan bodo zaključili z vinsko degustacijo okoliških vinarjev. Na voljo bo ponudba grajske kavarne. Na novo bodo vzpostavili projekt »Skrinjica spominov Borl«, v kateri bodo zbirali zapise spominov pričevanja o bogati zgodovini 20. stoletja, ko je v njem delovalo letovišče z bazenom.

V Cirkulanah bo potekal tradicionalni Pohod prijateljstva  

Osnovna šola Cirkulane - Zavrč že vrsto let v pomladnih mesecih organizira medgeneracijski Pohod Prijateljstva. Z izjemno široko paleto dejavnosti za vse generacije je prireditev postala sinonim za medgeneracijsko sodelovanje. Leta  2017 je šola za omenjen projekt prejela naziv naj  Simbioza šola. Letos bo pohod potekal od tovarne ADK v Dolanah vse do Cirkulan z zaključkom na stadionu Cirkulane.  Kot že vrsto let boste skupaj prehodili na tisoče korakov prijateljstva, stkali nove vezi, pomirili oči z lepotami Haloz, se zabavali ob animacijah za otroke in okrepili svoje  dušo in telo.