Predstavili so nove strateške načrte in cilje pod vodstvom Auduna Lekve, direktorja Artane d.o.o. in generalnega direktorja skupine 1912 Hotels ter Dejana Podgorška, direktorja skupine 1912 Hotels za Slovenijo. Gre za evropsko podjetje s hoteli v mnogih državah, med drugim v Nemčiji, Združenem kraljestvu, na Danskem, v Španiji in drugod. So tako imenovani "white label operater", kar pomeni, da sodelujejo z mnogimi različnimi blagovnimi znamkami. 

Upravljanje hotela so uradno prevzeli 1. junija.

Audun Lekve je uvodoma povedal, da so izredno ponosni, da so v Mariboru in, da je ta hotel eden izmed najlepših objektov, kar jih je v zadnjih letih videl.

Prevzeli so okrog 60 zaposlenih

Podgoršek je v začetku povedal, da so s prevzemom hotela prevzeli tudi okrog 60 zaposlenih, med njimi jih nekaj že letos odhaja v pokoj. Kot pove je prednost tega, da počasi nadomeščajo in uvajajo mentorje. Ti mentorji pa lahko pomagajo uvajati mlajše kadre.

Dodal je tudi, da želijo zaposlene v tem hotelu razvijati po mednarodnih standardih, da imajo vsi zaposleni možnost prehajanja v druge hotele za karierni razvoj, da se učijo in tako naprej. To pomeni, da bodo v Hotelu Habakuk imeli priložnost ne samo zaposlitve, ampak tudi kasnejšega razvoja. "Študentom, ki so pripravljeni začeti kariero v hotelirstvu smo pripravljeni ponuditi tudi prvo zaposlitev. To je zelo pomembno, ker vemo, da je za njih prvi vstop na trg dela težak." 

Zaposleni so za njih dodana vrednost, kar pomeni, da si želijo, da so le-ti zadovoljni. Sem spadajo recimo plače, ki so višje od minimalne, zadovoljstvo na delovnem mestu in spodbujanje razvoja. Prav zaradi tega načrtujejo v bližnji prihodnosti individualne razgovore z vsemi zaposlenimi . "Mogoče bomo potrebovali še kakšno leto ali dve, da se spoznamo in zgradimo zaupanje do obstoječih zaposlenih. Dejstvo je, da smo prevzeli vse zaposlene s prejšnjimi pogodbami in z vsemi pravicami, zdaj pa bomo to samo nadgrajevali. Vlagali bomo seveda tudi v izobraževanje zaposlenih, predvsem pa bomo poskušali spremeniti kulturo podjetja in vrednostni sistem," poudari.

[[image_1_article_67531]]

Načrti za prihodnost

"Potrebovali bomo nekaj mesecev, da dobrote hotela res dobro spoznamo. Kar nekaj dobrih produktov je ta hotel že v preteklosti začel, mi pa jih želimo nadaljevati," je povedal Podgoršek. "Ta trenutek imamo v hotelu nekaj nogometašev, kar je po mojem mnenju tradicija Maribora. To želimo spoštovati in spodbujati, tudi razvijati," je še dodal. Poudaril je tudi, da želijo bolj odpreti vrata kongresnega turizma, se pravi dogodki, kongresi in srečanja z močno kampanjo, da Maribor res postane številka ena za kongrese. "Danes v tej dejavnosti niso pomembni samo prostori, ampak tudi scena in produkti zunaj hotela. Mi želimo okrepiti destinacijski menedžment in v sam hotel povezati več lokalnih produktov". 

Kot pove bodo v roku dveh let tudi točno vedeli, kakšen produkt si želijo na (za zdaj) nedokončani terasi in, da bodo poskušali do naslednje sezone odpreti lepotni center, wellness ter fitnes, ki bodo povezani z že obstoječimi bazeni. "Imamo okrog 300 kvadratov lepotnega centra. Sem bomo vpeljali moderne tehnologije, ki jih med drugim potrebujejo športniki, to so recimo hiperbarične komore, regeneracije in tako naprej za športnike, pa tudi za ljudi, ki sta jim zdravje in lepota pomembni."

"Ključno je, da hitimo tako, da ne hitimo in, da produkt res dobro načrtujemo."

V večji meri želijo izkoristiti šport. Sem seveda spada letni in zimski turizem na Pohorju in nogomet, ki je "kultura Maribora". Želijo pa si tudi več dogodkov in individualnih gostov - da hotel postane izhodišče za odkrivanje. "Hotel bo v bistvu neko izhodišče za ljudi, ki prihajajo v to regijo in si želijo raziskovati destinacijo kot tako."

"Želimo, da ljudje v Mariboru vidijo ta hotel kot naravno izbiro za hrano in pijačo. Želimo odpreti vrata lokalni skupnosti. Seveda je to mednarodni hotel s številnimi mednarodnimi gosti, vendar mora biti najprej in predvsem kraj za lokalno skupnost. Samo v primeru, ko je namenjen lokalni skupnosti, bo lahko gostoljuben tudi za mednarodne goste," ja dodal Lekve.