"Današnje popoldne bo predvsem v severni polovici Slovenije lahko dokaj burno, predvsem nas skrbijo pozno popoldanske nevihte, ki se bodo začele pojavljati v Avstriji in se potem proti večeru pomikale proti Štajerski," je za STA povedal meteorolog Urban Žagar z Agencije RS za okolje (Arso).

Napovedi vremenoslovcev se kot kaže uresničujejo. ''Potek dogajanja je trenutno prav tak, kot so zjutraj nakazovali modeli: Trenutno se zelo močna nevihta nahaja v bližini slovenske meje ter se pomika v smeri Maribora. Glede na vetrovni profil bo obšla del Koroške v smeri proti jugovzhodu, kjer se bo okrepila. Iniciacija novih neviht je predvidena na zahodni strani te nevihte, kar pomeni, da lahko v prihodnjih urah tudi drugod pričakujemo kako močnejšo nevihto,'' opozarjajo na Neurje.si. Tudi po podatkih Agencije za okolje je verjetnost za točo velika. ''Ob prehodu lahko pričakujemo debelo točo (tudi do 5cm premera), močan veter in nalive,'' pa so še dodali vremenoslovci na Neurje.si.

[[image_1_article_66958]]

K nastanku toče bodo lahko botrovale tudi visoke tempereature, ki se gibljejo od 25 do 30 stopinj Celzija. "Temperature bodo blizu 30 stopinj Celzija, torej glede na pretekle dni kar vroče in soparno in ravno to prispeva k boljšim pogojem za razvoj močnejših neviht," je pojasnil.

Tudi v noči na soboto bo možna kakšna močnejša nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo sicer gibale od 25 do 31 °C, kar bo prispevalo k dodatni nestabilnosti zaradi višje konvektivne energije. V nižjih plasteh ozračja bo pihal spremenljivi vzhodni in severovzhodni veter, ki bo z višino spreminjal smer (vijačenje). V višjih plasteh bo pihal okrepljen veter zahodnih smeri, še napovedujejo na Neurje.si.

Kaj sledi?

Jutri bo delno jasno. Popoldne bodo v notranjosti Slovenije nastale posamezne plohe in nevihte, ki bodo verjetnejše v severni polovici Slovenije. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 18, najvišje dnevne od 25 do 30 °C.

Arso za nedeljo napoveduje delno sončno vreme, občasno bo povečana koprenasta oblačnost. Pihal bo jugozahodni veter. V ponedeljek bodo padavine od zahoda postopno zajele večji del Slovenije, vmes bodo tudi nevihte. Malo hladneje bo.