Pestro paleto delavnic in razigranih aktivnosti med zimskimi počitnicami pripravlja Zveza prijateljev mladine Maribor – čas bodo krajšale delavnice gledališke in medijske radovednosti, lesarske delavnice, šivanje, izleti …

Lanska lesarska delavnica. Foto: ZPM

Zimske počitnice so skoraj pred vrati, Zveza prijateljev mladine Maribor pa šolarje k Prijateljem vabi že sedaj. Med 24. in 28. februarjem 2020 bo tako za otroke našega mesta na voljo obilo aktivnosti in delavnic, v spisku vsega, kar se bo dogajalo, pa bo gotovo vsak našel nekaj zase.

Pustno ustvarjanje in rajanje

Nekaj jih bo pustno obarvanih – 24. in 25. februarja si bo v Pustni ropotarnici od 8. do 16. ure mogoče izdelati pustne maske in dodatke, se naličiti ter po pustno razgrajati, maske pa se bodo na pustni torek sprehodile celo na Trg Leona Štuklja. 24. in 25. februarja si bo med 13. in 16. uro mogoče preproste pustne kostume in pustne dodatke celo zašiti, saj se bo ustvarjalcem pridružila NinaRozina.

Na svoj račun bodo prišli tudi vsi, ki se navdušujejo nad gledališčem in mediji. Med 24. in 28. februarjem bo namreč od 10. do 12. ure potekala Radovidnica – delavnica gledališke in medijske radovednosti, ki jo bo vodil mentor Janez Jemec iz Zavoda Lamag Maribor.

Lesena super vozila in dirka na Pohorju

Ročne spretnosti bo mogoče preizkusiti tudi v lesarskih delavnicah. Med 24. in 27. februarjem bo med 9. in 12. uro potekal Pohorski pok, ko si bodo počitniški ustvarjalci pod mentorstvom Davida Stošića lahko izdelali snežno vozilo ter ga na petkovi »dirki s poki« na Pohorju tudi preizkusili.

Podrobnejše informacije o dogajanju najdete tudi spletni strani ZPM.

Tudi vezlo in pletlo se bo, 24. februarja med 10. in 12. uro bo Anja Levšinskaja predstavila staro obrt vezenja, NinaRozina pa bo med 26. in 28. februarjem med 13. in 15. uro skupaj z otroki izdelovala unikatne pletenine.

Športne počitnice s Prijatelji

S Špelo Logar iz Spelingve se bodo otroci na zabaven način lahko učili angleščine, jezikovne delavnice pa bodo potekale med 24. in 27. februarjem med 13:00 in 14:30. Od 26. do 28. februarja bo vsak dan med 8. in 16. uro potekala likovno-lutkovna delavnica senčnega gledališča, te dni pa bo med 10. in 13. uro mogoče z gnetenjem, glajenjem, modeliranjem ustvariti zimske športnike v akciji.

Še »športalo« se bo. 24. februarja se bo med 9. in 14. uro na ledu skupaj z Lisjaki igralo hokej, 25. februarja med 9:30 in 12:00 pa bodo na ledeno drsanje povabljene tudi pustne maske. 28. februarja bo med 9. in 14. uro na Pohorju potekala dirka s poki ali pležuhi.

Počitniško “možgančkanje”

Za to, da možgani ne počivajo niti med počitnicami, bodo poskrbele partije bridža in šaha. Med 24. in 26. februarjem se bo od 11. do 13. ure pod budnim očesom Milice Marin iz Štajerskega bridge kluba igralo bridž, med 24. in 28. februarjem pa se bo od 15:15 do 17:00 šahiralo skupaj s šahovskim mojstrom Šahovskega kluba Gambit.

Košarka z Lipkom ter Vulkanija z Olijem

Igrala se bo tudi košarka, 26. februarja bo med 9:30 in 12:00 potekalo Lipkovo dopoldne, ko se bo mladim košarkarjem na OŠ Franca Rozmana Staneta Maribor pridružila maskota Košarkarske zveze Slovenije, igrivi Lipko.

Tudi zimske počitnice prinašajo nova potepanja, sredin izlet bo otroke tokrat popeljal v Vulkanijo, kjer bodo doživeli izbruh goričkega vulkana, videli, kako sta nastala vesolje in življenje na Zemlji, si ogledali minerale ter enega v bližnjem kamnolomu tudi poiskali.

Večina dejavnosti poteka v Domu ustvarjalnosti mladih (DUM) Maribor na Razlagovi, DUM pa bo prav tako zbirno mesto za vse dejavnosti, ki se bodo dogajale zunaj Doma ustvarjalnosti mladih Maribor. Na vse dejavnosti se je potrebno predhodno prijaviti, kar lahko storite na telefonskih številkah 02 229 94 50, 040 433 511 ali info.dum@zpm-mb.si.

Podrobnejše informacije o dogajanju najdete tudi spletni strani ZPM.

Med ptice Maribora

Na vrsto bodo prišli tudi ljubitelji živali – z živalmi se klepeta tudi pozimi. Društvo za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije bo 27. februarja med 8. in 13. uro otroke popeljalo na opazovanje ptic na Dravi ter Mariborskem otoku, kjer bodo spoznali ptice našega okolja ter se naučilo kako zanimivost ali dve o Mariborskem otoku.