Odprtje srednjega bazena v mariborskem kopališču Pristan se ponovno zamika. Kot pojasnjujejo z občine, je bazen trenutno napolnjen z vodo, vendar se na zunanji strani bazena (t. i. bazenske školjke) občasno pojavljajo mokri madeži. Težave nastajajo tudi s prezračevalnim sistemom, ki je bil dotrajan že pred začetkom del in ni bil predviden za obnovo.

Srednji bazen kopališča Pristan je bil nazadnje odprt v sezoni 2012/2013. Investicija se je sicer začela že v mandatu prejšnjega župana, obnova je bila zasnovana in tudi dela so bila naročena v letih 2017 in 2018. “Skupna vrednost investicije prenove srednjega bazena kopališča Pristan je 1,4 milijona evrov. V to so bili zajeti vsa dela za obnovo bazenske školjke (samega bazena), obbazenja in sanitarij, bazenska tehnika ter stroški projektiranja, projektne dokumentacije, strokovnih poročil in nadzora. A bazen po končani prenovi še vedno ni nared za uporabo,” pojasnjujejo z Mestne občine Maribor.

Občina bo uveljavila garancijo za odpravo napak

Izvajalec del je bilo podjetje MarkoMark Nival, ki pa po navedbah občine, ne bo opravljalo sanacije tesnosti srednjega bazena. “Ob tem bi dodali, da je zaradi neuspešne odprave napak v dogovorjenih rokih (tesnjenje srednjega bazena) Mestna občina Maribor unovčila finančno zavarovanje izvajalca za odpravo napak v garancijski dobi. Opravili bomo pregled stanja srednjega bazena in na osnovi pridobljenega strokovnega mnenja zaključili s sanacijskimi deli na bazenu,” pojasnjujejo na občini.

Skupna vrednost investicije prenove srednjega bazena kopališča Pristan je 1,4 milijona evrov. V to so bili zajeti vsa dela za obnovo bazenske školjke (samega bazena), obbazenja in sanitarij, bazenska tehnika ter stroški projektiranja, projektne dokumentacije, strokovnih poročil in nadzora. A bazen po končani prenovi še vedno ni nared za uporabo.

V lanskem letu pa je bila izvedena tudi revizija zaradi nastalih pomanjkljivosti med sanacijo bazena, ta pa naj bi odkrila tudi, kdo je za nastalo situacijo odgovoren. Iz Liste za pravičnost in razvoj so sicer ob izteku preteklega leta na podlagi vseh ugotovitev in sklepov k odstopu pozvali mariborskega podžupana, Sama Petra Medveda, ki je odgovoren za šport, da naj sprejme objektivno odgovornost in nepreklicno odstopi kot podžupan Mestne občine Maribor.

Napake pri zasnovi že v prejšnjem mandatu

“Da je bila investicija zastavljena in od začetka vodena nestrokovno, je potrdila tudi revizija, ki je bila opravljena v lanskem letu. Ko so nekatere politične skupine v mestnem svetu konec lanskega leta pozivale podžupana dr. Medveda k odstopu, je pojasnil, da ne more odstopiti zaradi napak, ki so bile storjene, preden je sam nastopil mandat,” odgovarjajo z mestne občine.

Da je bila investicija zastavljena in od začetka vodena nestrokovno, je potrdila tudi revizija, ki je bila opravljena v lanskem letu. Ko so nekatere politične skupine v mestnem svetu konec lanskega leta pozivale podžupana dr. Medveda k odstopu, je pojasnil, da ne more odstopiti zaradi napak, ki so bile storjene, preden je sam nastopil mandat.

Zaprtje bazena pa je prinašalo dolgotrajno izgubo tudi za Športne objekte Maribor, ki so se že dalj časa spopadali z nič kaj zavidljivim finančnim stanjem. V povprečju so imeli Športni objekti Maribor zaradi zaprtega srednjega bazena letno okoli 40.000 evrov izgube; doslej v vseh letih okoli 280.000 evrov. Mariborski mestni svetniki so tako na februarski seji dokončno potrdili predlog preoblikovanja javnega zavoda Športni objekti Maribor v družbo z omejeno odgovornostjo Šport Maribor, ki naj bi celoviteje in učinkoviteje gospodarila s športno-rekreativnimi površinami v mestu. Slednje bodo dosegli tudi s povišanjem vstopnin za športne objekte, kar naj bi veljalo predvsem za Pristan. Ta naj bi kopalce ponovno sprejel že letos.

“Ponovno odprtje srednjega bazena načrtujemo za jesenski čas; do takrat bomo tudi uredili prezračevanje prostora, v katerem je srednji bazen. Za ta dela poteka postopek izbire izvajalca,” še dodajajo z mariborske občine.