Z bolečino v srcu smo se danes mnogo prezgodaj poslovili od srčnega prijatelja, spoštovanega sodelavca in velikega Mariborčana Vinka Mandla. Dobrosrčen, pošten, delaven, spoštljiv, solidaren, odgovoren, proniciljiv v vseh pogledih ... Nemogoče je z besedami opisati človeka, kakršen je bil Vinko. Do vseh, ne le do svojih prijateljev, ki jim je tekom svojega celotnega življenja namenjal posebno pozornost in pravo prijateljsko ljubezen. Kjerkoli se je pojavil, je bil hitro obkrožen z znanci in s prijatelji. S svojevrstno življenjsko energijo je že času študija na Ekonomsko-poslovni fakulteti in v okviru Študentske organizacije Univerze v Mariboru postavljal mejnike. Mejnike, s katerimi je »zakoličeval« ideje in projekte, ki so predstavljali nekaj drugačnega. Takšnega, kar mnogim niti ni bilo dano, da bi razumeli.

Bil je povezovalec in velik svetovljan

Bil je izredno nadarjen študent in Zoisov štipendist ter v času študija predsednik Društva študentov EPF, ki je organiziralo velike plesne večere v nekdanjem Hotelu Slavija. Bil je tudi študentski minister za kulturo, ki je sodeloval pri konsolidaciji KUD-a Študent in postavil študentsko kulturo na Univerzi v Mariboru na bistveno višji nivo, in to s podporo kulturnim društvom in z organizacijo nepozabnih četrtkovih kulturnih večerov. Vzpostavil je prvi Študentski informacijski list ŠTIL in moderni študentski mesečnik Dostop, ki je aktiven še danes. Dobro ime mariborske univerze je ponesel širom po svetu, saj je kot predstavnik ŠOUM-a večkrat potoval s KUD-ovci. Obiskal je Japonsko, Avstralijo in Malto, kjer je tkal vezi z lokalnimi slovenskimi društvi in študentskimi organizacijami. Skratka, bil je tudi povezovalec in velik svetovljan! Veliko časa je preživel na Štuku, ki je bil njegov drugi dom in kjer je pustil velik pečat. Tako kot generator in organizator prireditev oziroma kulturnih dogodkov ali kot izjemen sogovornik in vedno toplo sprejet gost.

Premikal je meje poznanega 

Kasneje je s svojimi vrednotami, ki jih je živel, deloval tudi v mestni in nacionalni politiki. Bil je del tiste ekipe Socialnih demokratov, ki je premogla politični potencial za zmago na državnozborskih volitvah. S svojo neomahljivo življenjsko energijo in človeško empatijo, ki jo premorejo le redki, ter neverjetnim vizionarstvom in občutkom za gospodarski potencial je premikal meje poznanega. Odkrival nova obzorja in tabu teme spreminjal v teme resnih debat, preko katerih jih je približeval sogovornikom in odločevalcem. Vse z neverjetno energijo in zanosom, da čim prej prepoznajo in spoznajo, »kakšna priložnost je to«.

Slovenska vina je marsikje prvikrat vpisal na svetovni vinski zemljevid 

Na ta način je deloval v različnih gospodarskih panogah, dokler ni našel svojega »svetega grala«, vinarstva. Takoj ko je na Ptuju dobil priložnost, da pobliže spozna to panogo, je začel spoznavati vsakršen še tako majhen delček tega neskončnega mozaika ustvarjalne umetnosti najboljših vin. Z ekipo somišljenikov in s podporo družbe in okolja, v katerem je deloval, so uspeli iz zgodbe z bogato zgodovino ustvariti zgodbo s perspektivno prihodnostjo. To jim ne bi uspelo, če ne bi ravno Vinko s svojo strastjo in prvinskim občutkom za odličnost vin predstavljal neusahljivo sredico tega vinskega reaktorja.

V letih garanja in odpovedovanja je s svojevrstnim načinom in pojavo, ki je vsepovsod puščala poseben pečat, postal pravi vizionar. Tako je zgodbo odličnosti štajerskih vin mnogokrat predstavljal v mnogih krajih po svetu. Marsikje je ravno Vinko prvikrat slovenska vina vpisal na svetovni vinski zemljevid.

Vinko Mandl je bil velik človek ne le na področjih vinarstva, gospodarstva in politike, ampak je bil tudi goreči zagovornik svojega rojstnega kraja, Tezna. Zavzemal se je za napredek in prepoznavnost tega dela Maribora ter imel vizionarske ideje o njegovem potencialu. Želel je ustvariti nekaj posebnega, kar bi pritegnilo pozornost ne le lokalnega prebivalstva, ampak tudi turistov iz celega sveta. Tako je sanjal o preobrazbi Tezna v središče zabave, kulture in inovacij. Njegova strast in predanost Mariboru, Teznu in Ptuju sta bili neprekosljivi in ta dediščina bo ostala živa v srcih vseh, ki so ga poznali.

Čas z njim je tekel drugače

Ob izjemni zgodbi, ki jo je pisal z ekipo v okviru Ptujske kleti, je vedno našel tudi čas za druženje s prijatelji. Vsi, ki so imeli privilegij biti v njegovi družbi, dobro vedo, da je čas z njim tekel drugače, nepredstavljivo hitreje. Heci, anekdote, nova znanja in spoznanja, nove izkušnje in resne debate o tem, kako bi lahko bilo z enostavnimi koraki v pravo smer v Mariboru, v Sloveniji in na svetu bolje.

Tako je razmišljal v eni od svojih VinKOLUMEN, ki jih je v času covida pisal za maribor24.si: »Lahko pa »navadni smrtniki« začnemo z majhnimi koraki v pravo smer. Vsak od nas s svojim prvim korakom, svojo prvo kapljico v ocean. Čas, ki ga moramo sedaj preživeti doma, izkoristimo za empatijo, sočutje in pomoč pomoči potrebnim. Izkoristimo vsak trenutek in poskušajmo narediti največ kar lahko zase in svoje bližnje, da bomo to obdobje preživeli zbližani, povezani, močnejši. Starši imamo čas za otroke. Mož in žena, fant in punca, da si vnovič izkažeta ljubezen z dejanji. Družine so spet lahko družine. Z ostalim svetom smo bolj povezani, saj lahko »tvitamo«, »blogamo«, »lajkamo«, »šeramo« po ves dan. Izkoristimo #ostanidoma – zase. Svoj dom. Svoje bližnje. Za učenje. Pogovarjajmo, poslušajmo, gledajmo se po telefonu, skypu, messengerju, e-pošti, … (»Yesterday is history, tommorow is a mistery, today is a gift, that’s why it’s callled Present!«)«.

Vedno je znal najti nekaj pozitivnega in dobrega. Zato je toliko bolj nepredstavljivo, da se je tako nenadoma poslovil od tega sveta. Mogoče zato, ker je čas v njegovi bližini tekel tako hitro? To sedaj ve samo on. A mi, ki smo imeli ta privilegij, da smo ga poznali, moramo storiti vse, da bo vesel tam zgoraj. Največ za to bo storjeno, ko bo videl, da ljudje, ki jih je pustil k svojem srcu, nadaljujejo uresničevanje vizij in idej, ki so jih skupaj razvijali. Takrat se bo spet, med neskončnimi sončnimi vinogradi, v njegovem veselju zaslišal tisti njegov prepoznavni smeh. Vinko tvoj duh bo vedno z nami.